7 Punca Masalah Kewangan Yang Biasa Dilakukan, Disebabkan Oleh ‘Comfort Zone’

Zon Selesa

Comfort Zone atau Zon Selesa ini sangat bahaya kepada orang yang ada masalah hutang dan masalah kewangan.

Saya nak cerita.

Tadi sempat saya bersembang dengan mahaguru emas Malaysia, En Syukor Hashim, sebaik sahaja beliau tiba dari Airport Tawau.

Saya minta nasihat daripada beliau. 

" En Syukor, macam mana saya nak cetuskan semangat kepada dealer-dealer dibawah bimbingan saya, untuk follow saya rapat-rapat dalam bisnes Public Gold? "

En Syukor bagitahu :

" Memang kita akan sorang-sorang untuk berjaya Hafiz. Ramai orang yang nak berjaya, tapi tidak mahu ubah rutin harian mereka kepada perkara yang lebih baik. Pendek kata mereka duduk dalam zon yang selesa "

7 Perkara Yang Dilakukan Oleh Orang Ramai Disebabkan Oleh Zon Selesa

Selepas mendapat centusan inspirasi dari En Syukor tadi.

 Saya fikir-fikirkan balik, mungkin inilah punca utama ada sahabat-sahabat saya yang ada masalah kewangan yang teruk, tapi perkara rutin harian mereka macam tiada apa-apa masalah.

#1 Sudah Biasa Dengan Tiada Simpanan

Ramai kalangan kita. 

Simpanan bukan lah satu keutamaan. Sebab sudah terbiasa dengan dapat gaji, dan habiskan.

"Eh, masih hidup macam biasa je walau tiada simpanan"

Tapi, bila dah hutang tinggi menjulang. Baru lah sakit kepala. Menangis keluar air mata darah pun tiada siapa boleh bantu.

#2 Sudah Biasa Dengan Buat Hutang

Guna kad kredit. Swap sana, swap sini.Sampai tempoh due date, bayar 'minimum amount'. 

Sekarang tak pelik jumpa orang yang macam ni. Nak keluar dari zon selesa ialah berbelanja dengan tunai.

Tapi, dah terbiasa pakai kad kredit. Nak ubah pakai tunai, bukan senang.

#3 Makan Membazir

Pergi kedai, order makan macam esok dah tak boleh makan. HAHA. Akhir sekali. Tak habis makanan yang di order.

Kalau tak dapat habis kan. Boleh tapau. Malu apa bosku!

Ini soal keberkatan rezeki dari Allah.

Kita berdoa selepas solat agar dimurahkan rezeki untuk bebas hutang, tapi Allah bagi rezeki, kita bazirkan.

#4 Mencuri Masa Majikan

Saya pun risau benda ni.

Saya kerja makan gaji, tapi dalam masa yang sama, saya membantu sahabat-sahabat untuk menyimpan emas.

Tapi. Saya ganti balik masa yang saya curi tadi. Saya pinjam sekejap.

Apa yang saya perhati, ada yang lebih menakutkan. Waktu kerja, main game. Lepak kantin berjam-jam. Aduih.

Mintak-minta juga saya dijauhkan dengan perkara macam ni.


#5 Banyak Masa Dihabiskan Di Depan TV

Pulang kerja. Duduk depan TV. Lebih-lebih lagi ASTORA yang berbayar.

Kalau masih ada hutang terkumpul. Elakkan dari siaran TV berbayar.

Ubah rutin harian dari tengok TV kepada menambah ilmu kewangan. Yang free banyak je.

#6 Kalau Makan, Nak Yang Paling Sedap Je

Ini pun salah satu comfort zone yang perlu dijauhkan.

Biasa tak kawan office ajak.

"Wey, lunch mana harini". Nah, sekali makan habis RM20 tu biasa-biasa.

Ajak makan di warung nasi bajet yang RM3 sebungkus tiada kelas katanya.

#7 Pergi Bercuti, Mesti Tempat Ada Salji

Saya tengok.

Sekarang macam sudah jadi trend. Bercuti, mesti kena oversea. Walau di Malaysia tak pernah habis round pun lagi.

Kalau bercuti, pakai cash tu tiada masalah.

Yang buat personal loan, dan pergi bercuti tu dah jadi parah. Cepat-cepat lah bertaubat kalau macam ni.

Kesimpulan

Ramai yang ada masalah hutang ialah bukannya tiada duit yang cukup. Tetapi terlalu berada dalam zon selesa.

Cuba tengok warga asing di Malaysia.

Mereke hidup berjimat cermat. Mereka datang sini untuk mencari rezeki, mereka keluar dari zon selesa negara mereka.

Tak kan warga asing datang Malaysia boleh jadi kaya, kita tuan tanah jadi papa kedana?

Sekian. Semoga bermanfaat.

Hafiz
Tawau, Sabah
9 February 2019
5 Jamadil Akhir 1440H

Kredit Foto : MotivateME
Saya dealer Public Gold yang aktif. Saya memberi nasihat tentang simpanan dan pelaburan emas yang betul tepat dan selamat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *