HafizShafie.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

7 Sebab Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold

By Mohamad Hafiz Shafie

June 2, 2020


5 Dinar Public Gold

Saya menjadi penyimpan emas Public Gold sejak dari tahun 2011 lagi. Kira-kira sudah hampir 10 tahun saya bersama Public Gold.

Apa yang saya perasan, sejak bermula PKP ini, minat masyarakat Malaysia untuk menyimpan emas sungguh mengkagumkan.

Jadi, saya nak pesan. Tolong tolong tolong, jangan tersilap beli emas ye. Takut nanti nak beli senang, nak jual terpaksa jadi pengemis pulakkan.

Okey, ini saya nak kongsi, 7 sebab kenapa saya pilih emas Public Gold, dan menjadi penyimpan emas Public Gold tegar sehingga sekarang.

#1 Syarikat Emas Yang Kukuh

HQ Public Gold

Jika 8 tahun lalu, mungkin boleh dikatakan bahawa Public Gold ialah market leader dalam industri jual beli jongkong dan dinar emas di Malaysia.

Namun sekarang, Public Gold sudah tidak ada pesaing dalam industri emas di Malaysia.

Cuba lah korang tengok balik website syarikat emas yangv pernah wujud dan menjadi pesaing Public Gold di Malaysia, mesti semua tulis sold out dan websitenya tidak di update.

Meh saya kongsi sikit antara follower syarikat emas selain Public Gold suatu ketika dulu ialah ; Geneva, GSR, Harimau Mint Gold. Ini semua saya pasti semuanya sudah tiada.

Kalau nak dapatkan emas mereka pun, hanya perlu hubungi bekas-bekas ejennya sahaja. Kalau ada rezeki, boleh dapat.

#2 Spread Yang Nipis

spread emas Public Gold

Jadual spread emas Public Gold

Spread emas Public Gold ialah antara yang paling rendah jika dibandingkan dengan mana-mana syarikat emas yang ada di Malaysia.

Spread emas Public Gold hanya 6% hingga 9% sahaja.

Saya nak nasihatkan korang lagi sekali, ramai yang tak ambil tahu bahawa, spread emas di kedai emas dalam lingkungan 25% hingga 35%.

Saya yakin, ramai yang tak ambil peduli.

Mereka yang ke kedai emas, beli barang kemas, tapi bukan untuk perhiasan, hanya sekadar untuk simpan je, mereka sangat rugi!

#3 Cawangan Di Seluruh Malaysia

Cawangan Public Gold

Cawangan Public Gold seluruh Malaysia, boleh tengok diwebsite Public Gold untuk dapatkan contact number.

Cawangan Public Gold ada di seluruh Malaysia. Bahkan Indonesia pun ada Public Gold.

Jadi, apa-apa urusan pengambilan emas, korang boleh terus direct  ke mana-mana cawangan yang berdekatan.

Cuma korang perlu minta nasihat dari Introducer korang je, untuk tahu, cara mana yang paling mudah dan murah ikut bajet korang beli emas.

Nak cek dekat mana cawangan Public Gold, klik je (sini). Dekat sini siap-siap ada nombor wassap staff. Kalau staff tanya siapa Introducer, boleh bagitahu PG Code saya PG00054635 kepada staff tu ye.

Masalah biasa pembeli emas ialah apabila terlalu bergantung kepada dealer, tiba-tiba dealernya sudah tidak aktif.

Jadi, masalah ini tidak akan berlaku bagi pelanggan Public Gold. Dealer (atau Introducer) korang mungkin sudah tidak aktif, tapi korang boleh kekal menjadi penyimpan emas yang aktif tanpa sebarang masala.

Segala urusan boleh dilakukan di mana-mana 18 branch Public Gold di seluruh Malaysia.

#4 Boleh Order Emas 24jam Sehari

Untuk ciri-ciri ini, saya percaya.

Disaat saya tulis artikel ini, tidak ada satu pun mana-mana syarikat emas atau bank di Malaysia yang membolehkan korang order emas 24 jam.

Andaikata harga emas dunia tengah menjunam pukul 2pagi, korang boleh order emas ketika tengah murah pada 2pagi tu.

Walau pukul 9am (baru office buka), harga emas dah naik semula, korang boleh bayar dengan harga emas yang korang lock masa pukul 2am tu.

Tiada masalah.

Kebanyakan syarikat emas di Malaysia.

Nak order emas, mesti tunggu pejabat buka. Dan mesti emas tu ada pejabat tersebut, baru boleh order.

Nak booking pun tak boleh!

Nak tak nak, kalau nak beli, kena tunggu stock emas sampai depan mata, baru boleh order.

Dengan Public Gold, semua order boleh buat secara online aje.

#5 Sistem Jual Beli Lebih Telus Dan Patuh Syariah

penasihat shariah Public Gold

Dekat sebelah saya ini lah yang akan memantau syariah emas Public Gold, beliau ialah Dr Mohd Daud Bakar, yang juga sebagai penasihat syariah Bank Negara Malaysia.

Kalau korang buka website Public Gold, terus terpapar semua harga emas gold bar dan dinar Public Gold.

Bila korang nak order emas, korang terus akan diberi berapa jumlah harga emas yang korang kena bayar, termasuk premium.

Maksudnya, sebelum tekan 'Proceed', korang dah tahu harga siap-siap. 

#6 Boleh Beli Dengan Modal Minimum RM100

Kelebihan GAP

Akaun Emas Fizikal Public Gold GAP

Apa yang bestnya, nak beli emas Public Gold korang boleh beli dengan modal minimum RM100 je, dah boleh jadi penyimpan emas.

Caranya ialah dengan guna akaun emas fizikal GAP.

Selain GAP, korang juga boleh beli emas dengan cara ansuran patuh syariah yang dinamakan Easy Payment Purchase (EPP).

#7 Design Yang Cantik-cantik

Serah Emas Public Gold

cof

Haa, ni pun best dengan Public Gold.

Kita boleh dapatkan design emas yang 1gram yang cantik-cantik sebagai koleksi.

Saya dah simpan emas emas sejak tahun 2011, macam-macam design ada. 

Dan yang paling best, semua design ni bolh dibeli dengan cara GAP. Mudah, murah dan patuh syariah.

Korang terus je ke www.publicgold.com.my, klik product. Macam-macam design yang menarik ada dekat situ.

Jadilah Penyimpan Emas Yang Bijak

Sebenarnya, saya sangat kesian kalau korang yang nak menyimpan emas, tapi korang tersalah pilih emas.

Bukan ape, orang beli harga murah, korang nanti dapat harga mahal. Akhir sekali, nak jual balik pada masa akan datang, terpaksa jadi macam pengemis pulak, sebab susah nak cari pembeli dengan harga yang lebih tinggi.

Kalau beli emas Public Gold, senang.

Bawak aje emas tu ke Public Gold, terus Public Gold terima tanpa banyak soal. Tak bawak resit pun takpe, takda masalah!

Dan akhir sekali saya nak pesan lagi sekali, tolong tolong tolong. Jangan korang pi beli goldbar atau dinar di kedai emas! Comfirm korang akan menagis.

Sekian. Semoga Bermanfaat

Hafiz
Kulim Kedah
29 May 2020
5 Syawal 1441H

Mohamad Hafiz Shafie

About the author

Saya dealer Public Gold yang aktif. Saya memberi nasihat tentang simpanan dan pelaburan emas yang betul tepat dan selamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dapatkan Bimbingan Sebagai Penyimpan Emas