Riviu Buku : Cash Flow Quadrant

Cashflow-Quadrant

Tajuk Buku : Cashflow Quadrant

Penulis : Robert T. Kiyosaki

Riviu Buku:

Buku ini banyak membuka minda saya tentang fokus kepada impian hidup, bukan hanya fokus kepada duit yang banyak semata-mata. Kalau dulu, matlamat utama saya pergi dan pulang kerja kerana untuk mendapat income, tapi sekarang fokus saya pergi dan pulang kerja ialah untuk belajar dan tingkatkan soft skill dalam diri saya, yang membolehkan income saya lebih berganda besar untuk akan datang.

Lepas saya baca buku ni, rasa stress dengan bos dah tak ada lagi. Sebab saya pergi kerja untuk belajar, belajar dan belajar. Bukan untuk menonjolkan diri dihadapan bos semata-mata untuk mendapat key performance indicator (KPI) yang bagus setiap akhir tahun.

 

Ilmu Baru Saya Dapat Dari Buku Ni

Perkara paling penting saya belajar dari buku ni ialah tentang 4 jenis quadran manusia yang menerima jenis income yang berbeza. Dulu saya ingat income RM3000 orang bekerja, dan income RM3000 itu sama saja nilainya, rupa-rupanya ia jauh beza! 4 quadran tersebut ialah :

cashlow-quadrant

 

#1 Quadrant E (Employee)

Income dari Quadran E merupakan income aktif. Mereka pergi kerja dapat gaji, tak pergi kerja tak dapat gaji.

Kebiasaanya, income dari qaudran ni bersifat linear. Semakin banyak income, semakin tinggi pangkat, dan yang pasti semakin tinggi tanggungjawab.

Bak kata guru saya, quadran E menjual masa untuk dapat duit! Aduish, sungguh padu kata-kata beliau.

 

#2 Quadrant S (Self Employment)

Golongan dari Quadran S ialah merekalah bos dan mereka jugalah kuli. Dalam kata lain, bisnes yang tidak bersistem.

Bak kata guru bisnes, Puan Ainon “Kalau ownernya demam, bisnesnya juga demam. Ini petanda gologan Quadran S.”

Mereka rasakan dirinya bebas, tak ada bos. Tapi, hakikatnya pelanggan merekalah yg bos. Mereka terpaksa habiskan masa untuk ikut kenginan pelanggan.

 

#3 Quadrant B (Bisnes Owner)

Sifat income dari quadran B ialah income yang pasif.

Mereka (golongan B) boleh tidur lebih 6 bulan, tanpa menggangu sedikit pun income bulanan mereka. Dalam erti kata lain, orang yg bekerja untuk mereka.

Contoh mudah perbezaan income dari Quadran S & Quadran B ialah seperti ” kedai runcit Pak Mat di kampung & kedai runci 7E. Kita tak tahu pun siapa pemilik 7E tu, namun income tetap masuk kepada owner 7E tersebut ”

” Berbeza dengan kedai Pak Mat, yg dekat kaunter itulah Pak Mat, manakala kalau Pak Mat sekeluarga pergi bercuti, incomenya juga turut bercuti”

 

#4 Quadrant I (Investor)

Quadran I menerima income dalam bentuk income pasif. Robert Kiyosaki menyifatkan, golongan dari Quadran I ialah wang yang bekerja untuk mereka.

Contoh mudah ialah melabur dalam hartanah. Beli rumah dan sewakan. Beza installment bulanan & bayaram sewa itulah income pasif yg diterima oleh pelabur.

Pesan guru saya lagi, contoh paling mudah untuk mendapat income dari Quadran I ialah :

” Ada duit RM1juta, masukkan dalam tabung haji atau ASB. Setiap tahun estimate dapat dividen 5% setahun atau RM60k. Jadi, income pasifnya ialah RM5k sebulan. Dan sebab inilah kenapa kita perlu menyimpan sampai kita boleh hidup dengan pasif income je”

 

Tukar Quadrant Bukan Sekadar Tukar ‘Bos’

 

Financial-Freedom

Buku ni agak tebal, lebih kurang 400 muka surat.

 

Nasihat saya untuk sahabat yg rasa tak selesa dengan kerja sekarang. Fikir masak-masak sebelum meletak surat resign. Adakah kita buat keputusan yg betul?

Ambik kertas dan buat kira-kira dulu. Masukkan sekali faktor-faktor lain termasuk kos-kos sara hidup yang baru jika kita resign th nanti. Bila rasa berbaloi bertukar kerja, dan selari dengan dream kita. Baru letak jawatan yg ada sekarang.

Bagi saya, kalau tukar kerja setakat sebab stress dengan bos, ia hanya boleh diabaikan. Tukar kerja baru, belum tentu bos baru tu lebih sesuai atau tidak dengan kita.

Jum sahabat-sahabat semua, waktu muda-muda, kudrat masih kuat ni, kita push to the limit! Belajar ilmu kewangan dan bisnes, hingga kita boleh hidup dengan pasif income je. Bekerja macam kerbau 10tahun je, insyaAllah nanti kita dah tak perlu bekerja lagi.

Mana lebih berbaloi? Korbankan masa 10tahun untuk bisnes, tahan kemahuan dan kita boleh hidup bebas selepas 10 tahun. Daripada kita di quadrant E selama lebih 30 tahun?

 

Cara Untuk Dapatkan Buku Ni

Boleh beli je dimana-mana kedai buku (MPH, Popular & SMO) atau boleh beli secara online di bookcafe dengan hanya copy & past link bawah ni sebagai URL:

https://bconline.com.my/friends/idevaffiliate.php?id=1714&url=6570

 

Hafiz
Tawau, Sabah
14 October 2017

Sharing is caring !

Riviu Buku : Rich Dad Poor Dad

Rich Dad Poor DadTajuk Buku : Rich Dad Poor Dad

Penulis : Robert T. Kiyosaki

Riviu Buku

Mempunyai dua orang ayah memberi peluang kepada Robert Kiyosaki membuka minda samaada untuk mengikuti jejak langkah ayah yang kaya (Rich Dad) ataupun yang tersepit dalam masalah kewangan (Poor Dad).  Apa yang menariknya, PoorDadnya merupakan seorang ayah yang hebat dalam kerjaya beliau dan menghabiskan pembelajaran sehingga PhD berbanding Rich Dad beliau yang mempunyai kelayakan pembelajaran jauh lebih rendah.

Seronoknya saya baca buku ini apabila dapat tahu  perbezaan perwatakan  antara Rich Dad dan Poor Dad  yang mungkin saya juga akan terikut dengan Poor Dad jika saya tidak membaca buku ni. Hampir 100% apa yang beliau kongsikan berkaitan PoorDadnya itu, ialah memang apa yang ada dalam fikiran saya sebelum ni.

 

Pengajaran Yang Boleh Dapat Dari Buku Ni

 

Ada bebebrapa perkara penting apa yang belajar dari buku ini dan saya rasa bagus jika semua sahabat saya pun tahu ialah :

#1 Orang kaya menyimpan dan melabur, orang biasa-biasa hanya menyimpan duit.

Robert Kiyosaki selalu bagitahu “Savers are losers”, bukan tak perlu menyimpan duit, sebenarnya yang tak menyimpan langsung itu lagi losers. Maksudnya yang sebenar ialah siapa yang hanya fokus menyimpan kekayaan dalam bentuk wang kertas, mereka sebenarnya semakin hari semakin miskin kerana wang kertas tu sikit-sikit dimakan inflasi. Sebaiknya, tukarkan kekayaan dalam bentuk aset yang kalis inflasi samada dalam bentuk hartanah atau emas.

 

#2 Orang kaya fokus kepada pendapatan pasif, orang biasa-biasa hanya tahu pendapatan aktif

Pendapatan pasif ialah pendapatan yang masuk tanpa kita perlu bekerja. Pendek kata, tidur sebulan pun duit masuk dalam akaun. Pendapatan aktif ialah pendapatan yang kita perlu pergi dan pulang dari kerja, tak pergi kerja tak dapat duit, pergi kerja baru dapat duit.

Orang kaya mereka bekerja keras kearah pendapatan pasif, seperti berbisnes dan melabur. Manakala, orang biasa-biasa mereka bekerja untuk kenaikan pangkat dengan harapan gaji pun turut sama-sama naik. Hakikatnya, kenaikan gaji dalam ‘cooporate level’ ia datang bersama beban kerja yang perlu kita pikul. Jadi, memang kita ada gaji yang tinggi, tapi mungkin kita terpaksa korban masa dengan family.

 

#3 Dalam bab kewangan, orang kaya selalu bermuhasabah diri

Bila ada apa-apa masalah kewangan dalam keluarga, orang kaya kerap berbincang dengan keluarga perihal masa depan kewangan mereka. Manakala, orang biasa-biasa sering kali mengagap masalah kewangan tak bagus dibincangkan, nanti hati akan menjadi ‘gila harta’.

Dalam bab muhasabah kewangan keluarga ni, saya sering teringat pesana sifu kewangan Tuan Zaidi Ismail yang lebih kurang macam ni ;

” Kebanyakan suami isteri dalam bab ‘buat anak’, boleh buat sama-sama. Tapi, kalau bab kewangan, nak bincang sama-sama pun susah. Isteri buat hal sendiri, suami buat hal suami sendir”

Fuhh, macam terkena on target atas dahi. Sejak tahu perkara ni, saya dan isteri sebulan sekali mesti bermuhasabah diri, tengok balik ‘bajet bulanan mana yang perlu tambah atau dikurangkan. Supaya bulan-bulan seterusnya kami boleh berbelanja macam biasa walau hujung bulan. HEHE

 

Saya Suka Buku Ini Kerana 

 

  • Saya tahu apa itu pendapatatan pasif dan aktif
  • Saya tahu 4 quandrant of income
  • Saya sedar yang pencen bukan soal umur, tapi soal kewangan
  • Terinpirasi dari penulis, yang beliau bermula ketika usia mereka 37 tahun, dan peroleh financially free ketika berusia 47 tahun.
  • Saya faham, rumah sebenarnya bukan aset selagi kita perlu menghabiskan wang untuk nya setiap bulan.
  • Dari sekolah rendah sampai universiti, kita tidak pernah diajar tentang soal kewangan.

Bagi saya, buku ini sangat sesuai dibaca kepada kita yang nak tahu apa tujuan kita bekerja. Jika berimpian ‘ financially free’,  hanya fokus kepada pendapatan pasid bukan lah berada pada trek yang betul. Kita perlu mencari inisiatif lain untuk mula berniaga atau belajar cara kembangkan simpanan yang sedia ada dengan betul

 

Cara Mudah Dapatkan Buku Ni

Cari di kedai-kedai buku berdekatan seperti Popular, MPH atau SMO

 

 

Hafiz
20 March 2017
Tawau, Sabah

Sharing is caring !

Riviu Buku: Retire Young Retire Rich

Retire Young & Retire RichTajuk Buku : Retire Young Retire Rich

Penulis : Robert T. Kiyosaki

Riviu Buku:

Buku ini menceritakan bagaimana Robert T Kiyosaki dan  isterinya menjadi kaya dan terus kaya pada usia muda dengan bermula dari kosong. Beliau memberi idea bagaimana membuatkan duit bekerja untuk kita, bukan kita bekerja untuk duit.

Walaupun mempunyai hutang yang banyak, namun beliau tetap boleh mengumpul aset dan mereke berdua tidak perlu lagi pergi dan pulang kerja setiap hari dengan mengambil masa kurang dari 10 tahun dari hari mereka bermula. Hutang yang dimaksudkan ialah hutang-hutang positive.

Pengajaran Yang Boleh Dapat Dari Buku Ni

 

#1 Niat Bekerja Untuk Belajar, Baru Hati Sentiasa Rasa Segar

Stress dan tertekan, itulah setiap hari yang saya lalui dalam industri pemprosesan buah sawit sebelum saya baca buku ini. Mungkin tidak banyak beza dengan rakan-rakan saya yang dalam industri lain. Golongan bekerja mengalami masalah yang sama, iaitu kita bekerja sehabis baik, untuk memuaskan hati bos, dan apabila tiba usia pencen nanti tempat kita tetap ada pengganti, dan kita tidak dipandang pun oleh syarikat tempat kita bekerja itu lagi.

 

#2 Cari Jalan Untuk Keluar Dari ‘Rat Race’

Setelah faham tentang penyampaian dalam buku ini, pemikiran saya 360 darjah berubah tentang matlamat pekerjaan saya. Sebelum ini, matlamat saya dalam industri pemprosesan sawit ingin sekurang-kurangnya dapat menjadi pengurus kilang dalam masa 10tahun dari saya mula bekerja.

 

Jpeg

Muka Surat hampir 500, ia memakan masa saya hampir 5 bulan untuk menghabiskanya.

Namun, sekarang baru yang saya sedar, kenaikan pangkat dalam ‘coorporate level’ hanyalah bersifat sementara. Jika saya korbankan masa saya dengan keluarga demi mencapai ‘jawatan pengurus’ sekurang-kurangnya, apabila saya berhenti bekerja, pendapatan saya juga tetap berhenti dan tempat saya boleh diganti.

 

Kesan Positif Kepada Saya Selepas Baca Buku Ni

 

Dalam perjalanan menghabiskan  baca buku ni, saya belajar ‘something’ tentang kerjaya hidup saya, iaitu punca utama kenapa saya rasa selalu tertekan apabila pergi pulang kerja ialah saya tidak ada matlamat hidup yang jelas.

Sebelum baca buku ni, fokus saya waktu pergi dan pulang kerja hanya untuk buat kerja ikut arahan bos 200% (& jaga hati bos) supaya hujung tahun dapat ‘duit bonus’ yang banyak. Akhir sekali, pergi dan pulang kerja tak seronok.

Bila dah nampak hala tuju hidup saya sebenar, saya tulis dan tampal matlamat di bilik tidur, dan pergi pulang kerja pun rasa seronok. Kena ‘tazkirah’ dengan bos hari-hari pun rasa seronok. HAHA

Untuk itu, secara keseluruhan nya, jika ingin hidup bebas tanpa ada kekangan masa, kita perlu bekerja keras untuk mendapatkan pasive income dan bukannya aktif income. Bekerja keras 5 tahun untuk income pasif lebih berbaloi dari bekerja keras untuk aktif income selama 30tahun.

Jika sahabat-sahabat ada rancangan untuk hidup bebas, buku ini membuatkan fikiran kita berubah dan bertindak kearah mencapai kebebasan kewangan yang kita semua mahukannya.

 

Cara Dapatkan Buku Ini

Cari di kedai-kedai buku berdekatan seperti Popular, MPH atau SMO

 

Hafiz
18 January 2017
Tawau, Sabah

[ Artikel ini di update pada 17 September 2017]

Sharing is caring !