7 Penawar Mengatasi Poket Kering

cara atasi poket kempisTajuk Buku : The Richest Man In Babylon

Penulis : Georges Clason

Riviu Buku:

Buku ni membuka mata saya tentang konsep kekayaan yang betul. Konsep kekayaan yang sebenar tidak berubah dari zaman Babylon lagi. Konsep itu valid sehingga kini dan apa yang diceritakan dalam buku ini juga berlaku kepada masyarakat kita pada sekarang ini.

Bahagian paling menarik dalam buku ini ialah tentang cara mengatasi poket kering. Permulaan nya ialah Raja Babylon memanggil seorang yang paling kaya di Babylon iaitu Arkad, untuk mengajar kepada masyarakat Babylon yang miskin untuk berkongsi rahsia macam mana beliau boleh menjadi kaya sejak dari mula sampai sekarang.

Dan dalam sesi pembelajaran tersebut, Arkad berkongsi 7 penawar daripada poket kering. Apa yang paling saya kagum, ia sangat valid kepada masyarakat kita sehingga sekarang ni.

 

7 Penawar Mengatasi Poket Kering

 

Penawar #1 – Simpan 10% Pendapatan

 

Dalam sesi pembelajaran masyarakat Babylon bersama Arkad tu, pada permulaannya Arkad menanyakan setiap orang tentang apa pekerjaan mereka. Apa yang Arkad kagum, hampir semua mereka mempunyai pekerjaan yang mempunyai pendapatan yang tinggi dan semua dari mereka berpotensi untuk menjadi lebih kaya dari Arkad!

Jadi, tips yang pertama Arkad berkongsi ialah :

” Setiap 10 emas (gaji) yang masuk ke dalam dompet, ambil 9 keping emas untuk digunakan & simpan 1 keping. Ulang sehingga poket menjadi tebal”

Tambah Arkad lagi :

“Inilah permulaan saya dulu sebelum menjadi kaya. Saya hanya guna 9 keping emas untuk memenuhi keperluan saya, dan saya dapati saya boleh meneruskan kehidupan macam biasa”

Oleh itu, apa yang saya pelajari dari penawar pertama ini ialah langkah pertama macam mana orang kaya menjadi kaya ialah kerana meraka amalkan ‘menyimpan’. Dan ia selari dengan nasihat guru-guru kewangan yang ada di Malaysia iaitu simpan dulu sebaik sahaja dapat gaji, jika lebih baru belanja.

 

Penawar #2 – Mengawal Perbelanjaan

 

Permulaan sesi kelas pada hari kedua, ada seorang bangun berdiri dan mengadu kepada Arkad,

” Macam mana saya nak minyimpan, sedangkan, keperluan kami  sekeluarga pun tidak cukup dengan gaji yang saya dapat? “

Arkad lantas menjawab

” Bukankah dari kalangan kamu semua ini, mempunya latar belakang keluarga yang berbeza, pekerjaan yang berbeza. Namun, semua dari kamu semalam mempunyi dompet yang kempis? “

Lantasnya, semua terdiam dan manganguk tanda mengiyakan apa yang cuba Arkad sampaikan.

Secara ringkasnya, apa yang Arkad nak berkongsi tentang tips kedua ini ialah tentang mengawal perbelanjaan samaada ia keperluan atau kemahuan. Untuk menjadikan dompet sentisa kembung, kita perlu belanja apa yang perlu, bukan ikut apa yang kita mahu.

Kebiasaanya, semakin tinggi pendapatan, semakin tinggi kemahuan kita. Jadi, tak mustahil lah kenapa golongan muda mudi di Malaysia ni ramai yang diisytihar bankrup seawal usia 30an! Oleh itu, betullah apa yang guru saya selalu pesan sewaktu saya mula menjejak kaki ke alam pekerjaan tahun 2014 yang lalu :

” Berbelanjalah apa yang perlu sahajaa, dan sebaikkanya belajar hidup dibawah kemampuan. Kalau mampu pakai kereta Honda, pakai je kereta tempatan, duit lebih untuk Honda tadi buat simpanan “

Justeru, sebaik sahaja dapat gaji, rancang betul-betul perbelanjaan bulanan supaya 10 tahun nanti insyaAllah boleh hidup senang dan pencel awal.

 

Penawar #3 – Gandakan Emas (Pelaburan)

 

Dalam kisah Arkad tadi, selepas berjaya konsisten menyimpan 10% dari pendapatan. Arkad memulakan pelaburannya yang pertama iaitu memberi modal kepada tukang membuat perisai. Arkad membeli sekapal gangsa dan memberi kepada pembuat perisai untuk dijadikan bahan mentah untuk tujuan perniagaan mereka.

Dalam konteks di masa kini, pelaburan mudah dan paling biasa bagi orang kebanyakan di Malaysia ialah melabur dalam ASB refinancing. Hal ini kerana, duit yang kita sekadar simpan pada permulaan tadi tidak menjana apa-apa pendapatan.

Apa yg saya perhati, konsep yang paling penting Arkad ingin ketengahkan tentang pelaburan ialah, pelaburan bermula selepas kita pandai menyimpan dan kita tahu kawal perbelanjaan. Kesilapan orang kebanyakan ialah mencari pelaburan paling ideal dahulu sebelum adanya simpanan. Ini cara mengatasi poket kempis yang tidak bagus.

Walau bagaimanapun, perlu berhati-hati dengan pelaburan yang menjanjikan keuntungan bulan bintang (skim cepat kaya). Jika tersilap langkah, rancang nak melabur tapi ia menjadi melebur. Saya pernah berkongsi pengalaman saya sendiri berdepan dengan ejen skim cepat lingkup. Boleh baca balik artikel “3 tips mudah nak tahu ia scam atau tidak”.

 

Penawar #4 – Pelihara Harta Dari Kerugian

 

” Kaji sebaik mungkin sebelum harta berpisah dengan kita ” – kata Arkad dalam sesi pembelajaran hari ke empat

Ini nasihat orang paling kaya di Babylon kepada orang kebanyakan disana untuk penawar dari poket kering yang ke empat. Bab duit, jangan percaya pada sesiapa, kaji dulu betul-betul dan kalau sudah yakin, barulah humban duit kita itu ke dalam sesuatu pelaburan.

Memang betul apa yang Arkad bagitahu, sama macam dengan kes-kes masyarakat Malaysia yang terjebak dengan skim cepat kaya yang dah menjadi viral di facebook sebelum, mereka meleburkan duit mereka hanya disebabakan percaya kepada nasihat kawan-kawan dan juga saudara mara. Disebabkan atas dasar percaya, tidak lagi mulakan mencari ilmu dan kepastian terhadap sesuatu pelaburan dahulu, sebelum memisahkan harta dari tangan kita.

Guru saya juga selalu berpesan,

” Buat lah apa-apa sekali pun, join pelaburan yang tengok orang lain boleh untung juta-juta sekali pun, kalau kita sendiri yang tidak ada ilmu, confirm pelaburan kita akan jadi peleburan”

Justeru, perlu ingat peliharalah poket kita yang sudah tebal hasil dari menyimpan itu dari kerugian. Perisai utama untuk elak dari kerugian ialah ilmu!

 

Penawar #5 – Jadikan Tempat Kediaman Sebagai Pelaburan Yang Menguntungkan

 

Untuk penawar yang kelima ialah Arkad menasihatkan agar rakyat Babylon memiliki rumah sendiri berbanding membayar sewa yang terlalu mahal untuk kediaman ini. Jadi, nasihar Arkad selepas poket yang kosong sudah menebal, mulakan untuk memiliki rumah sendiri dahulu!

Namun, dalam konteks kita sekarang ni macam mana cara untuk menjadikan kediaman kita sebagai tempat pelaburan yang boleh bagi keuntungan? Tips untuk beli rumah bagi anak-anak mudah ialah beli rumah pertama untuk jadikan sebagai rumah pelaburan dulu, bukan beli rumah idaman.

Apa yang saya perhati, kenapa ramai anak-anak mudah agak lewat untuk memiliki rumah sendiri ialah dalam mindset mereka nak beli rumah pertama terus dengan beli rumah idaman. Akhir sekali, selepas dah lebih 10 tahun bekerja baru mampu memiliki rumah pertama, sedangkan harga rumah sudah melambung tinggi.

Konsep penting dari pakar-pakar kewangan ialah, beli dulu rumah mana yang mampu dulu sebagai aset yang pertama, bukan rumah idaman kerana kita tak tahu 30 tahun nanti kat mana kita nak bersara.

 

Penawar #6 – Jamin Pendapatan Masa Depan (Pendapatan Pasif)

 

Dalam kelas pembelajaran Arkad untuk hari yang ke-6, nasihat beliau kepada masyarakat adalah untuk memastikan pendapatan kita cukup masa hadapan. Dalam erti kata lain, memiliki income pasif yang secupnya.

” Pencen bukan soal umur, tapi ia soalah kedudukan kewangan ” – Mohd Zulkifli Shafie, penulis buku zero hutang

Nasihat guru saya supaya mencari jaminan pendapatan untuk masa depan sebagai persediaan untuk pencen lebih awal. Hal ini kerana jika kedudukan kewangan kita bagus, insyaAllah umur 30an kita sudah boleh pencen. Namun, jika dah sampai umur 50an tetapi kita masih terbeban dengan banyak hutang, usah kata pencen, silap-silap kita masih perlu bekerja walau sudah sampai umur pencen.

Jika kos sara hidup kita untuk pencen ialah RM4500 sebulan, ia bermakna jika kita ada duit pencen RM5000 sebulan. Kita sudah boleh pencen tanpa kita perlu lagi bekerja.

Cara paling biasa untuk orang kebanyakan untuk menjana pendapatan pasif ialah dengan cara pelaburan atau dengan cara mempunyai bisnes bersistem. Dalam istilah yang Robert Kiyosaki gunakan ialah golongan I (Investor) dan golongan B (Bisnes Owner). Saya dah pernah tulis tentang 4 golologan yang mempunya pendaptan yang berbeza dalam artikel riviu buku saya  yang bertajuk Cashflow Quadrant.

 

Penawar #7 – Tingkatkan Keupayaan Memperoleh Pendapatan

 

“Penawar terakhir untuk dompet kempis adalah memupuk keinginan dalalm diri untuk belajar dan menjadi lebih berilmu, lebih mahir dan bertindak bagi menghormati diri sendiri”- Arkad dalam sesi kelas yang terakhir

Apa yang boleh saya ringkaskan dari nasihat arkad ini ialah, orang yang kaya bukan sahaja mereka kaya dari segi harta, namun mereka juga kaya dari aspek tingkah laku dan disiplin diri dalam kehidupan seharian mereka. Keinginan yang kuat untuk mengubah poket kering juga salah satu faktor yang menyebabkan macam mana orang kaya menjadi kaya.

Ada beberapa sahabat saya yang saya kenal. Bergaji memang besar, namun hutang semakin hari semakin menebal. Apa yang saya perhati, mereka sendiri tidak ada keinginan yang tinggi untuk bebas dari segala hutang. Dia sendiri ambil sikap tidak endah terhadap kedudukan kewangnan meraka.

Kalau saya dalam situasi mereka, nak tidur pun tidak lena. Namun, beliau masih boleh berfikir untuk “beli gadjet baru” apabila next gaji walau hutang keliling pinggang!

Oleh itu, inilah penawar paling penting bagi mengelakkan dompet kempis iaitu keinginan yang kuat dalam diri untuk menyelesaikan masalah.

 

Kesimpulan

cara atasi masalah poket kering

Buku bacaan yang sangat santai. Tak sampai 200muka surat.

Inilah kesemua rahsia macam mana orang kaya menjadi kaya sejak berzaman lagi. Mereka bermula dengan menyimpan, dan disiplin dalam mengawal perbelanjaan dan barulah mencari pelaburan yang betul untuk kembangkan simpanan yang dimiliki. Apa-apa pun, yang penting ialah simpan, simpan, simpan dan simpan sebagai permulaan.

Tidak ada jalan mudah untuk menjadi kaya! Sudah tahu rahsia ni kan? Berapa banyak gaji bulanan yang kita dah mula simpan?

Wallahuallam

 

Hafiz
Tawau, Sabah
22 October 2017

 

Riviu Buku : Cash Flow Quadrant

Cashflow-Quadrant

Tajuk Buku : Cashflow Quadrant

Penulis : Robert T. Kiyosaki

Riviu Buku:

Buku ini banyak membuka minda saya tentang fokus kepada impian hidup, bukan hanya fokus kepada duit yang banyak semata-mata. Kalau dulu, matlamat utama saya pergi dan pulang kerja kerana untuk mendapat income, tapi sekarang fokus saya pergi dan pulang kerja ialah untuk belajar dan tingkatkan soft skill dalam diri saya, yang membolehkan income saya lebih berganda besar untuk akan datang.

Lepas saya baca buku ni, rasa stress dengan bos dah tak ada lagi. Sebab saya pergi kerja untuk belajar, belajar dan belajar. Bukan untuk menonjolkan diri dihadapan bos semata-mata untuk mendapat key performance indicator (KPI) yang bagus setiap akhir tahun.

 

Ilmu Baru Saya Dapat Dari Buku Ni

Perkara paling penting saya belajar dari buku ni ialah tentang 4 jenis quadran manusia yang menerima jenis income yang berbeza. Dulu saya ingat income RM3000 orang bekerja, dan income RM3000 itu sama saja nilainya, rupa-rupanya ia jauh beza! 4 quadran tersebut ialah :

cashlow-quadrant

 

#1 Quadrant E (Employee)

Income dari Quadran E merupakan income aktif. Mereka pergi kerja dapat gaji, tak pergi kerja tak dapat gaji.

Kebiasaanya, income dari qaudran ni bersifat linear. Semakin banyak income, semakin tinggi pangkat, dan yang pasti semakin tinggi tanggungjawab.

Bak kata guru saya, quadran E menjual masa untuk dapat duit! Aduish, sungguh padu kata-kata beliau.

 

#2 Quadrant S (Self Employment)

Golongan dari Quadran S ialah merekalah bos dan mereka jugalah kuli. Dalam kata lain, bisnes yang tidak bersistem.

Bak kata guru bisnes, Puan Ainon “Kalau ownernya demam, bisnesnya juga demam. Ini petanda gologan Quadran S.”

Mereka rasakan dirinya bebas, tak ada bos. Tapi, hakikatnya pelanggan merekalah yg bos. Mereka terpaksa habiskan masa untuk ikut kenginan pelanggan.

 

#3 Quadrant B (Bisnes Owner)

Sifat income dari quadran B ialah income yang pasif.

Mereka (golongan B) boleh tidur lebih 6 bulan, tanpa menggangu sedikit pun income bulanan mereka. Dalam erti kata lain, orang yg bekerja untuk mereka.

Contoh mudah perbezaan income dari Quadran S & Quadran B ialah seperti ” kedai runcit Pak Mat di kampung & kedai runci 7E. Kita tak tahu pun siapa pemilik 7E tu, namun income tetap masuk kepada owner 7E tersebut ”

” Berbeza dengan kedai Pak Mat, yg dekat kaunter itulah Pak Mat, manakala kalau Pak Mat sekeluarga pergi bercuti, incomenya juga turut bercuti”

 

#4 Quadrant I (Investor)

Quadran I menerima income dalam bentuk income pasif. Robert Kiyosaki menyifatkan, golongan dari Quadran I ialah wang yang bekerja untuk mereka.

Contoh mudah ialah melabur dalam hartanah. Beli rumah dan sewakan. Beza installment bulanan & bayaram sewa itulah income pasif yg diterima oleh pelabur.

Pesan guru saya lagi, contoh paling mudah untuk mendapat income dari Quadran I ialah :

” Ada duit RM1juta, masukkan dalam tabung haji atau ASB. Setiap tahun estimate dapat dividen 5% setahun atau RM60k. Jadi, income pasifnya ialah RM5k sebulan. Dan sebab inilah kenapa kita perlu menyimpan sampai kita boleh hidup dengan pasif income je”

 

Tukar Quadrant Bukan Sekadar Tukar ‘Bos’

 

Financial-Freedom

Buku ni agak tebal, lebih kurang 400 muka surat.

 

Nasihat saya untuk sahabat yg rasa tak selesa dengan kerja sekarang. Fikir masak-masak sebelum meletak surat resign. Adakah kita buat keputusan yg betul?

Ambik kertas dan buat kira-kira dulu. Masukkan sekali faktor-faktor lain termasuk kos-kos sara hidup yang baru jika kita resign th nanti. Bila rasa berbaloi bertukar kerja, dan selari dengan dream kita. Baru letak jawatan yg ada sekarang.

Bagi saya, kalau tukar kerja setakat sebab stress dengan bos, ia hanya boleh diabaikan. Tukar kerja baru, belum tentu bos baru tu lebih sesuai atau tidak dengan kita.

Jum sahabat-sahabat semua, waktu muda-muda, kudrat masih kuat ni, kita push to the limit! Belajar ilmu kewangan dan bisnes, hingga kita boleh hidup dengan pasif income je. Bekerja macam kerbau 10tahun je, insyaAllah nanti kita dah tak perlu bekerja lagi.

Mana lebih berbaloi? Korbankan masa 10tahun untuk bisnes, tahan kemahuan dan kita boleh hidup bebas selepas 10 tahun. Daripada kita di quadrant E selama lebih 30 tahun?

 

Cara Untuk Dapatkan Buku Ni

Boleh beli je dimana-mana kedai buku (MPH, Popular & SMO) atau boleh beli secara online di bookcafe dengan hanya copy & past link bawah ni sebagai URL:

https://bconline.com.my/friends/idevaffiliate.php?id=1714&url=6570

 

Hafiz
Tawau, Sabah
14 October 2017

Riviu Buku : Rich Dad Poor Dad

Rich Dad Poor DadTajuk Buku : Rich Dad Poor Dad

Penulis : Robert T. Kiyosaki

Riviu Buku

Mempunyai dua orang ayah memberi peluang kepada Robert Kiyosaki membuka minda samaada untuk mengikuti jejak langkah ayah yang kaya (Rich Dad) ataupun yang tersepit dalam masalah kewangan (Poor Dad).  Apa yang menariknya, PoorDadnya merupakan seorang ayah yang hebat dalam kerjaya beliau dan menghabiskan pembelajaran sehingga PhD berbanding Rich Dad beliau yang mempunyai kelayakan pembelajaran jauh lebih rendah.

Seronoknya saya baca buku ini apabila dapat tahu  perbezaan perwatakan  antara Rich Dad dan Poor Dad  yang mungkin saya juga akan terikut dengan Poor Dad jika saya tidak membaca buku ni. Hampir 100% apa yang beliau kongsikan berkaitan PoorDadnya itu, ialah memang apa yang ada dalam fikiran saya sebelum ni.

 

Pengajaran Yang Boleh Dapat Dari Buku Ni

 

Ada bebebrapa perkara penting apa yang belajar dari buku ini dan saya rasa bagus jika semua sahabat saya pun tahu ialah :

#1 Orang kaya menyimpan dan melabur, orang biasa-biasa hanya menyimpan duit.

Robert Kiyosaki selalu bagitahu “Savers are losers”, bukan tak perlu menyimpan duit, sebenarnya yang tak menyimpan langsung itu lagi losers. Maksudnya yang sebenar ialah siapa yang hanya fokus menyimpan kekayaan dalam bentuk wang kertas, mereka sebenarnya semakin hari semakin miskin kerana wang kertas tu sikit-sikit dimakan inflasi. Sebaiknya, tukarkan kekayaan dalam bentuk aset yang kalis inflasi samada dalam bentuk hartanah atau emas.

 

#2 Orang kaya fokus kepada pendapatan pasif, orang biasa-biasa hanya tahu pendapatan aktif

Pendapatan pasif ialah pendapatan yang masuk tanpa kita perlu bekerja. Pendek kata, tidur sebulan pun duit masuk dalam akaun. Pendapatan aktif ialah pendapatan yang kita perlu pergi dan pulang dari kerja, tak pergi kerja tak dapat duit, pergi kerja baru dapat duit.

Orang kaya mereka bekerja keras kearah pendapatan pasif, seperti berbisnes dan melabur. Manakala, orang biasa-biasa mereka bekerja untuk kenaikan pangkat dengan harapan gaji pun turut sama-sama naik. Hakikatnya, kenaikan gaji dalam ‘cooporate level’ ia datang bersama beban kerja yang perlu kita pikul. Jadi, memang kita ada gaji yang tinggi, tapi mungkin kita terpaksa korban masa dengan family.

 

#3 Dalam bab kewangan, orang kaya selalu bermuhasabah diri

Bila ada apa-apa masalah kewangan dalam keluarga, orang kaya kerap berbincang dengan keluarga perihal masa depan kewangan mereka. Manakala, orang biasa-biasa sering kali mengagap masalah kewangan tak bagus dibincangkan, nanti hati akan menjadi ‘gila harta’.

Dalam bab muhasabah kewangan keluarga ni, saya sering teringat pesana sifu kewangan Tuan Zaidi Ismail yang lebih kurang macam ni ;

” Kebanyakan suami isteri dalam bab ‘buat anak’, boleh buat sama-sama. Tapi, kalau bab kewangan, nak bincang sama-sama pun susah. Isteri buat hal sendiri, suami buat hal suami sendir”

Fuhh, macam terkena on target atas dahi. Sejak tahu perkara ni, saya dan isteri sebulan sekali mesti bermuhasabah diri, tengok balik ‘bajet bulanan mana yang perlu tambah atau dikurangkan. Supaya bulan-bulan seterusnya kami boleh berbelanja macam biasa walau hujung bulan. HEHE

 

Saya Suka Buku Ini Kerana 

 

  • Saya tahu apa itu pendapatatan pasif dan aktif
  • Saya tahu 4 quandrant of income
  • Saya sedar yang pencen bukan soal umur, tapi soal kewangan
  • Terinpirasi dari penulis, yang beliau bermula ketika usia mereka 37 tahun, dan peroleh financially free ketika berusia 47 tahun.
  • Saya faham, rumah sebenarnya bukan aset selagi kita perlu menghabiskan wang untuk nya setiap bulan.
  • Dari sekolah rendah sampai universiti, kita tidak pernah diajar tentang soal kewangan.

Bagi saya, buku ini sangat sesuai dibaca kepada kita yang nak tahu apa tujuan kita bekerja. Jika berimpian ‘ financially free’,  hanya fokus kepada pendapatan pasid bukan lah berada pada trek yang betul. Kita perlu mencari inisiatif lain untuk mula berniaga atau belajar cara kembangkan simpanan yang sedia ada dengan betul

 

Cara Mudah Dapatkan Buku Ni

Cari di kedai-kedai buku berdekatan seperti Popular, MPH atau SMO

 

 

Hafiz
20 March 2017
Tawau, Sabah

Riviu Buku: Retire Young Retire Rich

Retire Young & Retire RichTajuk Buku : Retire Young Retire Rich

Penulis : Robert T. Kiyosaki

Riviu Buku:

Buku ini menceritakan bagaimana Robert T Kiyosaki dan  isterinya menjadi kaya dan terus kaya pada usia muda dengan bermula dari kosong. Beliau memberi idea bagaimana membuatkan duit bekerja untuk kita, bukan kita bekerja untuk duit.

Walaupun mempunyai hutang yang banyak, namun beliau tetap boleh mengumpul aset dan mereke berdua tidak perlu lagi pergi dan pulang kerja setiap hari dengan mengambil masa kurang dari 10 tahun dari hari mereka bermula. Hutang yang dimaksudkan ialah hutang-hutang positive.

Pengajaran Yang Boleh Dapat Dari Buku Ni

 

#1 Niat Bekerja Untuk Belajar, Baru Hati Sentiasa Rasa Segar

Stress dan tertekan, itulah setiap hari yang saya lalui dalam industri pemprosesan buah sawit sebelum saya baca buku ini. Mungkin tidak banyak beza dengan rakan-rakan saya yang dalam industri lain. Golongan bekerja mengalami masalah yang sama, iaitu kita bekerja sehabis baik, untuk memuaskan hati bos, dan apabila tiba usia pencen nanti tempat kita tetap ada pengganti, dan kita tidak dipandang pun oleh syarikat tempat kita bekerja itu lagi.

 

#2 Cari Jalan Untuk Keluar Dari ‘Rat Race’

Setelah faham tentang penyampaian dalam buku ini, pemikiran saya 360 darjah berubah tentang matlamat pekerjaan saya. Sebelum ini, matlamat saya dalam industri pemprosesan sawit ingin sekurang-kurangnya dapat menjadi pengurus kilang dalam masa 10tahun dari saya mula bekerja.

 

Jpeg

Muka Surat hampir 500, ia memakan masa saya hampir 5 bulan untuk menghabiskanya.

Namun, sekarang baru yang saya sedar, kenaikan pangkat dalam ‘coorporate level’ hanyalah bersifat sementara. Jika saya korbankan masa saya dengan keluarga demi mencapai ‘jawatan pengurus’ sekurang-kurangnya, apabila saya berhenti bekerja, pendapatan saya juga tetap berhenti dan tempat saya boleh diganti.

 

Kesan Positif Kepada Saya Selepas Baca Buku Ni

 

Dalam perjalanan menghabiskan  baca buku ni, saya belajar ‘something’ tentang kerjaya hidup saya, iaitu punca utama kenapa saya rasa selalu tertekan apabila pergi pulang kerja ialah saya tidak ada matlamat hidup yang jelas.

Sebelum baca buku ni, fokus saya waktu pergi dan pulang kerja hanya untuk buat kerja ikut arahan bos 200% (& jaga hati bos) supaya hujung tahun dapat ‘duit bonus’ yang banyak. Akhir sekali, pergi dan pulang kerja tak seronok.

Bila dah nampak hala tuju hidup saya sebenar, saya tulis dan tampal matlamat di bilik tidur, dan pergi pulang kerja pun rasa seronok. Kena ‘tazkirah’ dengan bos hari-hari pun rasa seronok. HAHA

Untuk itu, secara keseluruhan nya, jika ingin hidup bebas tanpa ada kekangan masa, kita perlu bekerja keras untuk mendapatkan pasive income dan bukannya aktif income. Bekerja keras 5 tahun untuk income pasif lebih berbaloi dari bekerja keras untuk aktif income selama 30tahun.

Jika sahabat-sahabat ada rancangan untuk hidup bebas, buku ini membuatkan fikiran kita berubah dan bertindak kearah mencapai kebebasan kewangan yang kita semua mahukannya.

 

Cara Dapatkan Buku Ini

Cari di kedai-kedai buku berdekatan seperti Popular, MPH atau SMO

 

Hafiz
18 January 2017
Tawau, Sabah

[ Artikel ini di update pada 17 September 2017]