7 Kelebihan Utama Emas Public Gold

Saya mula simpan emas Publi Gold sejak tahun 2011, semasa baru bergelar seorang mahasiswa. Alhamdulillah, saya dapat tajaan biasiswa dari JPA untuk saya menghabiskan pengajian saya bagi mendapatkan segulung ijazah. Jadi, hasil dari duit biasiswa, saya guna separuh dan lebihnya saya buat beli emas. Pada masa tu, memang beli emas tanpa ilmu, beli sekadar nampak ” Buy low sell high “. Sehinggalah pada suatu ketika, saya menghadiri satu seminar emas yang dianjurkan di UTM (bukan seminar dari Public Gold), saya hampir untuk menjadi ejen syarikat tersebut kerana dengan menawarkan yuran ejen yang jauh lebih rendah dari modal yang diperlukan untuk… Continue reading

Impak Besar Konsisten Walau 1 Gram 1 Bulan

Anda ingat kisah arnab berlumba dengan kura-kura? Di akhir perlumbaan, kura-kura menang kerana berjalan dengan konsisten. Arnab laju tapi tidur. Ini kisah teladan yang sangat hebat. Ia menceritakan kepada kita kehebatan bertindak secara konsisten. Sama juga dalam kewangan, ramai sahabat-sahabat saya yang tanya, ” Apa untungnya simpan emas? Kalau beli sekarang, esok boleh jual dengan harga lebih tinggi ke?”   Pernah sekali dulu saya ditanya oleh seorang sahabat ” Aku ada duit RM10k sekarang, pelaburan apa yang paling cepat untuk aku dapat beranakkan duit yang aku ada RM10k ni, hasil pembahagian harta pusaka peninggalan arwah ayah”. Saya diam je, sebab… Continue reading

Teknik Menyimpan 5gram (RM1100) Dengan Pantas

Teknik ini akan ‘memaksa’ diri saya untuk menyimpan emas di dalam mod “pantas”. Saya target untuk mendapat sekeping emas 5 gram yang cantik ni yang bernilai RM1100 dalam masa 5 bulan je. Tengok gambar emas 5 gram kat bawah. Bagi yang sudah berkeluarga macam saya, untuk simpan RM1000 dalam masa 5bulan merupakan cabaran yang besar, simpan duit sikit-sikit, akhir sekali korek balik kalau tak betul rancang belanja bulanan . Namun simpan emas 5gram dalam masa 5 bulan, saya rasa biasa-biasa je. Nak tahu macam mana teknik yang saya lakukan, kuatkan semangat untuk pelajari teknik mudah ini sampai habis. (“,) Langkah… Continue reading

5 Kritiria Emas Terbaik Untuk Pelaburan

Nak beli emas untuk pelaburan perlu pilih betul-betul, ia tak sama dengan nak beli barang kemas. Kalau nak beli barang kemas, asalkan rasa cantik boleh terus beli. Manakala, nak beli emas untuk pelaburan, perlu pilih mengikut kritiria-kritiria yang betul. Nasihat Mentor Wang Malaysia, Tuan Azizi Ali tentang emas yang paling penting  ialah  “jika tersalah pilih emas, walaupun emas ada di tangan, kita juga boleh rugi”. Barang kemas (emas perhiasan) tak sesuai untuk pelaburan, kerana harganya yang mahal dan susut nilainya yang sangat tunggi. Emas pelaburan hanya sesuai dalam bentuk syiling emas dan jongkong emas sahaja. Berdasarkan apa yang saya faham… Continue reading

Riviu Buku : Rich Dad Poor Dad

Tajuk Buku : Rich Dad Poor Dad Penulis : Robert T. Kiyosaki Riviu Buku Mempunyai dua orang ayah memberi peluang kepada Robert Kiyosaki membuka minda samaada untuk mengikuti jejak langkah ayah yang kaya (Rich Dad) ataupun yang tersepit dalam masalah kewangan (Poor Dad).  Apa yang menariknya, PoorDadnya merupakan seorang ayah yang hebat dalam kerjaya beliau dan menghabiskan pembelajaran sehingga PhD berbanding Rich Dad beliau yang mempunyai kelayakan pembelajaran jauh lebih rendah. Seronoknya saya baca buku ini apabila dapat tahu  perbezaan perwatakan  antara Rich Dad dan Poor Dad  yang mungkin saya juga akan terikut dengan Poor Dad jika saya tidak membaca buku… Continue reading

Riviu Buku: Retire Young Retire Rich

Tajuk Buku : Retire Young Retire Rich Penulis : Robert T. Kiyosaki Riviu Buku: Buku ini menceritakan bagaimana Robert T Kiyosaki dan  isterinya menjadi kaya dan terus kaya pada usia muda dengan bermula dari kosong. Beliau memberi idea bagaimana membuatkan duit bekerja untuk kita, bukan kita bekerja untuk duit. Walaupun mempunyai hutang yang banyak, namun beliau tetap boleh mengumpul aset dan mereke berdua tidak perlu lagi pergi dan pulang kerja setiap hari dengan mengambil masa kurang dari 10 tahun dari hari mereka bermula. Hutang yang dimaksudkan ialah hutang-hutang positive. Pengajaran Yang Boleh Dapat Dari Buku Ni   #1 Niat Bekerja… Continue reading

3 Posisi Penting Setiap Pembeli Emas

Waktu harga emas turun, ” Aduhh, menyesal sebab terbeli emas ketika harga emas lebih tinggi”, manakala waktu harga emas naik “Aduhh, menyesal sebab tak beli emas ketika harga murah”. Ini situasi biasa waktu saya mula-mula kenal emas dulu pada tahun 2011 semasa masih bergelar mahasiswa. Waktu harga emas menaik saya stress, waktu emas turun lagi stress sebab saya anggap barang mahal yang saya beli dah jadi murah. Dan pada waktu tu jugak, setiap hari saya monitor harga emas, walau saya hanya beli 1 Dinar. Pada tahun 2014, saya baca buku ‘Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’ yang ditulis oleh mahaguru emas Malaysia,… Continue reading

Emas Public Gold Diiktiraf LBMA. So What?

Public Gold LBMA

  LBMA ( London Bullion Market Association) merupakan satu persatuan perdagangan antarabangsa yang mewakili pasaran emas dan perak London. Mereka menjaga standard emas dan perak antarabangsa  dan mengekalkan ‘Good Delevery’ list antarabangsa. Dalam erti kata lain, LBMA ini umpama cop SIRIM bagi barang-barang elektrik yang terjual di Malaysia, yang menjaga kualiti barangan elektrik yang terjual di Malaysia. Namun, LBMA menjaga kualiti emas dan perak diperingkat antarabangsa. Jadi, kalau barang elektrik yang tiada cop SIRIM, berbaloikah kita beli? Sama juga emas yang tiada pengiktirafan LBMA, kalau kita betul-betul faham tentang kenapa pentingnya LBMA, semestinya ramai gold saver akan beralih kepada syarikat emas… Continue reading

Perbezaan Akaun Emas KFH dan GAP

KFH vs Public Gold

Kebanyakan bank yang ada di Malaysia, ada menawarkan akaun emas untuk para pelabur. Namun, tidak semua yang membolehkan kita mengeluarkan emas fizikal. Dalam kata lain, kita hanya membeli emas dengan harga emas semasa, kalau harga emas naik, kita jual dan kita dapat untung. Namun, apabila harga emas turun, confirm kita rugi malah emas pun kita tidak dapat. Apa yang kita ada hanyalah nombor dan kertas. Kalau buka website mana-mana bank, dan tengok ada Gold Invesment Account (GIA), itulah pelaburan emas yang ditawarkan bank yang saya terangkan tadi. Namun berbeza dengan akaun emas yang ditawarkan Public Gold, kita ada pilihan untuk… Continue reading

Cara Paling Mudah Untuk Mula Simpan Emas (Online)

Cara buka akaun Public Gold

Setakat pengalaman saya simpan emas sejak dari 2011, simpan emas fizikal melalui akaun emas fizikal Gold Accumulation Program (GAP) adalah cara paling mudah dan boleh dapat emas 1 gram yang paling murah di Malaysia. Dengan adanya GAP, nak beli emas bukan lagi ibarat semudah beli tiket kapal terbang Air Asia, malah ia jauh lebih mudah dan pantas dari itu. Kalau yang sudah ada kod ahli PG, tak sampai 1 minit pun dah boleh emas Public Gold. Pengenalan Akaun Emas GAP GAP baru diwujudkan pada tahun 2014, sebelum tu nak beli emas, semuanya dengan cara biasa. Disaat saya menulis artikel ni,… Continue reading