Perkara Basic Untuk Menulis Blog Yang Anda Perlu Tahu

cara tulis blog

Ada sahabat saya tanya, susah ke nak tulis blog? Jawapannya. Kalau ada ilmu, semua benda boleh jadi senang. HEHE

Untuk itu, pada artikel kali ni, saya nak kongsi sikit, apa info atau ilmu yang anda patut tahu, untuk menulis satu blog.

#1 Domain

Perkara utama sebelum anda tulis blog ialah anda perlu tahu dan pilih domain sendiri. 

Domain ni umpama nama brand anda lah. Nama blog anda. Jika nama tu sudah diambil orang lain, anda perlu pilih nama domain yang lain.

Tak akan ada nama domain yang sama dalam dunia ni. Macam blog saya ni, domain saya ialah www.hafizshafie.com

#2 Hosting

Hosting ni umpama spec blog anda. Dalam bahasa mudah, domain tadi ialah no fon anda, manakalah hosting pula ialah smartphone anda.

Nak smartphone yang performance bagus, perlu beli yang lebih mahal.

Sama juga macam blog, nak blog yang capacity tinggi, bayar kos yang lebih mahal.

Cara Nak Mula

Mudah je. Kalau nak free, boleh guna blogspot.com atau wordpress.com. Tapi saya rasa sangat leceh guna benda free.

Bagi saya, saya recomended guna pakej yang paling murah dari penjual hosting,  macam saya, saya mula dengan RM60 je setahun, tak mahal pun. Setahun ye, bukan sebulan.

Penjual hosting yang saya pakai ialah NetKL, sebab based kat Malaysia, apa-apa senang nak communicate.

Kalau anda nak mula, boleh terus ke link NetKL [klik] yang ni. Nanti akan dia keluar pakej2 nya. Siap bagi free domain lagi.

Sekian Sahaja, Semoga bermanfaat.

Hafiz
Tawau, Sabah
21 Mei 2019
16 Ramadhan 1440H

Kredit Photo: EcampusNew
Saya dealer Public Gold yang aktif. Saya memberi nasihat tentang simpanan dan pelaburan emas yang betul tepat dan selamat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *