Tips Kewangan

FORMULA KEKAYAAN

Kalau tanya mana-mana pakar kewangan yang ada, formula untuk menjadi kaya cukup mudah. Formulanya adalah pendapatan mesti lebih dari perbelanjaan. Jadi, ada dua perkara kita perlu kita praktikkan di sini jika untuk menjadi kaya, samaada KURANGKAN PERBELANJAAN atau TAMBAHKAN PENDAPATAN.

Bagi yang bekerja makan gaji seperti saya, kurangkan perbelanjaan lebih mudah berbanding untuk mencari pendapatan lain. Selepas kita sudah pandai kurangkan perbelanjaan, fokus kita pula kepada tambahkan pendapatan. Bila sudah amalkan dua perkara ini, insyaAllah kita akan menjadi orang kaya, perlu ingat ya, KAYA ITU MULIA, Islam suruh kita jadi kaya dengan berusaha.

(HafizShafie, 20 Nov 2016)

TIPS UNTUK MENYIMPAN

Simpan dahulu, kalau ada lebih baru belanja. Tetapi, sebut sahaja ‘kalau lebih baru belanja’ memang mudah, tetapi tidak ramai yang mampu praktikkannya. Oleh itu, pesan guru saya, dua konsep penting untuk wujudkan simpanan, iaitu mesti ada PAKSA dan LUPA.

[PAKSA] dari sudut menyimpan adalah kita perlu memaksa diri untuk menyimpan. Sebab itu, bila sudah terima gaji bulanan, perkara pertama untuk kita buat adalah SIMPAN 30% dari gaji, selebihnya baru buat kira-kira untuk belanja barang keperluan.

[LUPA] dari sudut menyimpan adalah selepas kita meyimpan, kita perlu lupakan simpanan kita. Cara untuk lupakan simpanan cukup mudah, kalau letak dalam tabung haji, buang sahaja bukunya, elakkan update buku secara kerap, update buku bila hanya ada arahan dari pihak bank sahaja. Sebab apa? Sebab kita susah nak waraskan fikiran kita jika nampak nombor-nombor yang banyak dalam akaun bank. Nanti ada saja dalam fikiran ni perkara yang kononnya sangat ‘perlu’ dibelanja walaupun itu hanya sekadar kemahuan bukan keperluan.

Persoalannya berapa banyak untuk simpan?

Baiklah, menurut pakar kewangan Tuan Azizi Ali, simpanan kecemasan mestilah dalam wang kertas dan berjumlah sebanyak 3 bulan pendapatan sahaja. Dan selebihnya dalam bentuk emas dan perak memandangkan ekonomi sekarang tidak stabil dan nilai wang kertas semakin menyusut. Contohnya target simpanan boleh ikut seperti di bawah:

Simpanan Pertama     : 3 Bulan Pendapatan (Wang Kecemasan dalam RM)
Simpanan Kedua         : 6 Bulan Pendapatan (RM atau Emas) – Ada pakar mencadangkan dalam bentuk emas apabila lihat ekonomi semasa sekarang.
Simpanan Ketiga         : Setahun Pendapatan (Wajib dalam Emas)
Simpanan Keempat   : Asalkan ada duit lebih, tukar kepada emas atau hartanah, jangan lagi simpan dalam bentuk wang kertas.

(HafizShafie,22 Nov 2016)

KENAPA NAK JADI KAYA?

Mindset orang kita (Melayu), tidak menjadi kaya itu lebih baik, kerana Islam suruh kita bersederahana. Memang betul Islam suruh kita bersederhana, tetapi adakah Islam melarang kita menjadi kaya? Kalau Islam melarang kita menjadi kaya, 9 dari 10 sahabat Nabi Muhammad SAW yang dijamin syurga itu, semuanya kaya raya, mereka bukan sahaja MULTI JUTAWAN, malah mereka dijamin masuk syurga.

Cuba fikirkan balik, mungkin mindset kita terhadap orang kaya adalah orang kaya ini sombong, boros dan suka berfoya-foya. Betul ke macam itu dalam fikiran kita terhadap orang kaya? Kalau betul, saya pasti kita banyak terpengaruh dengan drama-drama Melayu yang kebanyakannya tidak memberi kebaikan pun kepada masyarakat. Dalam drama Melayu, yang watak jahat itu mesti kaya, dan yang miskin itu baik dan beragama. Akibat kita sudah diajar dengan ajaran yang salah dari kecil, dan ajaran yang salah itu diwariskan lagi, sebab itu ramai dalam kalangan kita macam KAYA SEGAN MISKIN TIDAK MAHU. Nak kaya malu-malu, tapi kalau syarikat bagi gaji atau bonus sedikit, mesti kita tidak setuju kan?

Tambahan lagi, Nabi dulu bagi 20 ekor unta merah kepada Siti Khadijah sebagai wang hantaran. Kalau kita tukar unta itu kepada harga lembu di tempat kita, harganya secara purata RM3000 seekor, RM3000 kali 20 bersamaan RM60k. Wahh, kalau ada sahabat kita bagi hantaran kepada isteri sebanyak RM60k sekarang dia ni kaya atau miskin? Unta merah pada zaman nabi boleh digunakan untuk angkat barang dagangan dari negeri ke negeri, kalau dibandingkan sekarang, unta merah umpama sebiji treller yang boleh bawa barang yang banyak, jadi kalau bagi hantaran kepada isteri sebanyak 20biji treler? Nabi itu biasa-biasa atau MULTI JUTAWAN? Nabi sebenarnya umur 25 sudah bergelar jutawan!!

Apa yang saya ingin sampaikan disini, bukanlah untuk kita bagi hantaran mahal-mahal kepada bakal isteri, tetapi untuk kita setkan fikiran yang betul tentang orang kaya. Orang kaya dalam drama Melayu tidak sama dengan orang kaya yang sebenar. Mereka kaya sebenarnya sebab mereka banyak memberi kebaikan orang lain. Dan sebab itulah mentor saya selalu pesan, KAYA ITU MULIA!

Ini sekadar pandangan sepuloh sen saya hasil dari perkongsian mentor saya dalam SUPER15

(HafizShafie,24 Nov 2016)

Comments are closed