4 Cara Mudah ‘Top Up Emas’ di Akaun GAP

Topup-GAP

Soalan paling biasa yang saya terima selepas kawan-kawan buat pembelian yang kali pertama, ” Hafiz, macam mana cara nak beli lagi emas melalui GAP? Kena bagitahu Hafiz lagi ke?”. Saya akan jawab, ” Nak yang free ke nak yang kena cas RM1?”, dan majoritinya mestila nak yang free, saya pun guna cara yang free selalunya. Ok, nak tambah pembelian emas melaui akaun emas GAP ada banyak cara, saya akan senaraikan semua caranya, tapi penerangan saya akan fokus dua yang paling mudah je. Antara cara yang boleh digunakan untuk tambah pembelian GAP setakat yang saya tahu : Buat pembayaran samaada di… Continue reading

4 Cara Beli Emas Public Gold – Pilih Yang Paling Selesa

Mudahnya beli emas Public Gold. Semuanya boleh uruskan sendiri 100%, tak perlu bergantung kepada “dealer”.  Dealer diperlukan  hanya untuk “guidence” semasa untuk mula je. Setakat saya mula simpan emas dari tahun 2011 sampai sekarang ni, saya rasa tak ada syarikat emas yang bersaing dengan Public Gold, yang ada hanya follower je. Nak beli emas jongkong emas (dan dinar) Public Gold ada banyak cara. Saya tinggal di Tawau, cawangan Public Gold terdekat hanya di Kota Kinabalu, jaraknya lebih 700km, tapi saya masih boleh konsisten simpan emas setiap bulan dengan menggunakan platform yang Public Gold sediakan. Kawan sekolah saya belajar dan bekerja… Continue reading

7 Kelebihan Utama Emas Public Gold

Saya simpan emas sejak dari tahun 2011, sejak tahun pertama di Universiti Tekonologi Malaysia (UTM). Pada masa tu, saya juga pernah hadiri beberapa seminar tentang emas yang dianjurkan di UTM oleh syarikat emas tempatan (bukan Public Gold). Masa semester ke-7, saya tertarik untuk menjadi ejen syarikat itu, saya namakan syarikat itu sebagai  Syarikat Emas X. Sebelum mendaftarkan diri sebagai ejen Syarikat X, dengan bayaran yuran ejen sebanyak RM1000, saya terlebih dahulu buat kajian tentang Syarikat Emas X dan banyak bersoal jawab dengan ejen X. Pada masa tu, saya dapat ilmu baru iaitu untuk beli mana-mana emas pelaburan dan simpanan, pembeli… Continue reading

Impak Besar Konsisten Walau 1 Gram 1 Bulan

Anda ingat kisah arnab berlumba dengan kura-kura? Di akhir perlumbaan, kura-kura menang kerana berjalan dengan konsisten. Arnab laju tapi tidur. Ini kisah teladan yang sangat hebat. Ia menceritakan kepada kita kehebatan bertindak secara konsisten. Sama juga dalam kewangan, ramai sahabat-sahabat saya yang tanya, apa untungnya simpan emas? Kalau beli sekarang, esok boleh jual dengan harga lebih tinggi ke? Pernah sekali dulu saya ditanya oleh seorang sahabat ” Aku ada duit RM10k sekarang, pelaburan apa yang paling cepat untuk aku dapat beranakkan duit yang aku ada RM10k ni, hasil pembahagian harta pusaka peninggalan arwah ayah”. Saya diam je, sebab pada masa… Continue reading

Teknik Menyimpan 5gram (RM1100) Dengan Pantas

Teknik ini akan ‘memaksa’ diri saya untuk menyimpan emas di dalam mod “pantas”. Saya target untuk mendapat sekeping emas 5 gram yang cantik ni yang bernilai RM1100 dalam masa 5 bulan je. Tengok gambar emas 5 gram kat bawah. Bagi yang sudah berkeluarga macam saya, untuk simpan RM1000 dalam masa 5bulan merupakan cabaran yang besar, simpan duit sikit-sikit, akhir sekali korek balik kalau tak betul rancang belanja bulanan . Namun simpan emas 5gram dalam masa 5 bulan, saya rasa biasa-biasa je. Nak tahu macam mana teknik yang saya lakukan, kuatkan semangat untuk pelajari teknik mudah ini sampai habis. (“,) Langkah… Continue reading

5 Kritiria Emas Terbaik Untuk Pelaburan

Nak beli emas untuk pelaburan perlu pilih betul-betul, ia tak sama dengan nak beli barang kemas. Kalau nak beli barang kemas, asalkan rasa cantik boleh terus beli. Manakala, nak beli emas untuk pelaburan, perlu pilih mengikut kritiria-kritiria yang betul. Nasihat Mentor Wang Malaysia, Tuan Azizi Ali tentang emas yang paling penting  ialah  “jika tersalah pilih emas, walaupun emas ada di tangan, kita juga boleh rugi”. Barang kemas (emas perhiasan) tak sesuai untuk pelaburan, kerana harganya yang mahal dan susut nilainya yang sangat tunggi. Emas pelaburan hanya sesuai dalam bentuk syiling emas dan jongkong emas sahaja. Berdasarkan apa yang saya faham… Continue reading

Riviu Buku : Rich Dad Poor Dad

Tajuk Buku : Rich Dad Poor Dad Penulis : Robert T. Kiyosaki Riviu Buku Mempunyai dua orang ayah memberi peluang kepada Robert Kiyosaki membuka minda samaada untuk mengikuti jejak langkah ayah yang kaya (Rich Dad) ataupun yang tersepit dalam masalah kewangan (Poor Dad).  Apa yang menariknya, PoorDadnya merupakan seorang ayah yang hebat dalam kerjaya beliau dan menghabiskan pembelajaran sehingga PhD berbanding Rich Dad beliau yang mempunyai kelayakan pembelajaran jauh lebih rendah. Seronoknya saya baca buku ini apabila dapat tahu  perbezaan perwatakan  antara Rich Dad dan Poor Dad  yang mungkin saya juga akan terikut dengan Poor Dad jika saya tidak membaca buku… Continue reading

Riviu Buku: Retire Young Retire Rich

Tajuk Buku : Retire Young Retire Rich Penulis : Robert T. Kiyosaki Riviu Buku: Buku ini menceritakan bagaimana Robert T Kiyosaki dan  isterinya menjadi kaya dan terus kaya pada usia muda dengan bermula dari kosong. Beliau memberi idea bagaimana membuatkan duit bekerja untuk kita, bukan kita bekerja untuk duit. Walaupun mempunyai hutang yang banyak, namun beliau tetap boleh mengumpul aset dan mereke berdua tidak perlu lagi pergi dan pulang kerja setiap hari dengan mengambil masa kurang dari 10 tahun dari hari mereka bermula. Hutang yang dimaksudkan ialah hutang-hutang positive. Pengajaran Yang Boleh Dapat Dari Buku Ni #1 Niat Bekerja Untuk… Continue reading

3 Posisi Penting Setiap Pembeli Emas

Waktu harga emas turun, ” Aduhh, menyesal sebab terbeli emas ketika harga emas lebih tinggi”, manakala waktu harga emas naik “Aduhh, menyesal sebab tak beli emas ketika harga murah”. Ini situasi biasa waktu saya mula-mula kenal emas dulu pada tahun 2011 semasa masih bergelar mahasiswa. Waktu harga emas menaik saya stress, waktu emas turun lagi stress sebab saya anggap barang mahal yang saya beli dah jadi murah. Dan pada waktu tu jugak, setiap hari saya monitor harga emas, walau saya hanya beli 1 Dinar. Pada tahun 2014, saya baca buku ‘Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’ yang ditulis oleh mahaguru emas Malaysia,… Continue reading

Inilah sebab kenapa saya nekad untuk terus simpan emas!

Menurut mana-mana pakar kewangan, asas penting untuk membina kekayaan adalah dengan tabiat menyimpan. Apabila menyimpan itu sudah menjadi kebiasaan, barulah mudah untuk seseorang itu membina kekayaan. Persoalannya, apakah langkah atau cara yang terbaik untuk menyimpan? Formula yang paling asas untuk adakan simpanan ialah, simpan dulu lebih baru belanja, bukan belanja dulu kalau ada lebih baru simpan. Tetapi, kebiasaanya, kalau kita amalkan belanja dulu, saya pasti tidak akan ada lebih untuk kita simpan. (“,) Berkaitan dengan jumlah simpanan, kebanyakam pakar kewangan mencadangkan, jumlah simpanan paling selamat ialah sebanyak setahun gaji kita. Sesiapa ada simpanan bersamaan setahun gajinya, tahap kewangannya kukuh. Ia… Continue reading