3 Manfaat Utama Simpan Emas Untuk Mahasiswa

Emas Untuk Mahasiswa

Saya mula beli emas semasa tahun pertama di UTM Skudai lagi (tahun 2011). Memang masa tu beli tanpa ilmu, sekadar nampak “buy low sell high”. Tapi, setelah tahun akhir di univerisiti, baru saya sedar manfaat simpan emas kepada saya pada masa tu bukan sahaja disebabkan kenaikan harga emas, tapi ia lebih dari tu. Memang betul lah apa yang guru saya kata ” Simpan emas tanpa ilmu pun dah untung, kalau simpan emas beserta ilmu, berlipat kali ganda untung!” Yes, ia terjadi kepada saya sendiri, selepas 4 tahun beli emas sekadar ‘spekulasi harga emas yang sentiasa naik‘, baru saya dapat belajar bahawa… Continue reading

Riviu Buku : Cash Flow Quadrant

Financial-Freedom

Tajuk Buku : Cashflow Quadrant Penulis : Robert T. Kiyosaki Riviu Buku: Buku ini banyak membuka minda saya tentang fokus kepada impian hidup, bukan hanya fokus kepada duit yang banyak semata-mata. Kalau dulu, matlamat utama saya pergi dan pulang kerja kerana untuk mendapat income, tapi sekarang fokus saya pergi dan pulang kerja ialah untuk belajar dan tingkatkan soft skill dalam diri saya, yang membolehkan income saya lebih berganda besar untuk akan datang. Lepas saya baca buku ni, rasa stress dengan bos dah tak ada lagi. Sebab saya pergi kerja untuk belajar, belajar dan belajar. Bukan untuk menonjolkan diri dihadapan bos… Continue reading

Cara Buka Akaun Emas Public Gold

Cara buka akaun Public Gold

Setakat pengalaman saya simpan emas Public Gold sejak dari 2011, simpan emas fizikal melalui akaun emas fizikal Gold Accumulation Program (GAP) adalah cara paling mudah dan boleh dapat emas 1 gram yang paling murah di Malaysia. GAP Public Gold baru diwujudkan pada tahun 2014, sebelum tu nak beli emas, semuanya dengan cara biasa. Disaat saya menulis artikel ni, saya tak jumpa lagi kaedah lain untuk simpan emas semudah ni. Nak mudah faham macam mana boleh simpan emas dengan bajet minimum dengan lebih murah dan paling mudah di Malaysia setakat ni. Boleh download Ebook percuma tentang GAP ni di link –>… Continue reading

3 Tips Mudah Nak Tahu Scam Atau Tidak

cara mengenali scam

Ini kisah sebulan yang lalu, sahabat baik saya Tuan A ada urusan di Tawau, dan sambil itu kami plan nak ambil peluang untuk bersesi Teh Tarik dengan beliau sekejap, kerana kami masing kerja di Tawau dan KL. Namun, kebetulan pulak Tuan A satu flight dengan 2 orang bekas rakan satu syarikat kami juga, iaitu Ali dan Abu (bukan nama sebenar). Pada asalnya Tuan A nak ber “BOP Public Gold” dengan saya (BOP ialah Bussines Opertunity Preview), kerana Tuan A memang seorang penyimpan emas, namun akhirnya kami pulak di”BOP”kan oleh mereka secara tak sengaja, kerana Tuan A kebetulan satu flight dengan… Continue reading

3 Fakta Ini Membuatkan Saya Nekad Simpan Emas

1 Dinar

Lepas dah khatam beberapa buku tentang emas dan kewangan, baru saya faham kenapa emas dan perak ada dalam Al-Quran. Rupa-rupanya sistem kewangan sekarang adalah salah satu penipuan terbesar dunia. Sistem kewangan sekarang sangat tidak adil! Dulu saya hanya tahu, semakin hari harga barang semakin mahal. Namun, lepas dah faham beberapa perkara yang ni, baru saya sedar, sebenarnya bukan harga barang tu naik, tapi nilai duit tu semakin menyusut disebabkan oleh tangan-tangan kotor yang “mengawal dunia”. Inilah 3 perkara utama, membuatkan hati saya tak senang dengan duit kertas, dan menyebabkan saya terus nekad untuk simpan emas sebagai “insuran kekayaan” saya pada… Continue reading

Biar Tidak Kaya, Asal Bahagia?

Kenapa perlu kaya

    Pernah saya terlihat satu komen facebook ” Biar tak kaya, asal bahagia” di posting guru saya sebelum ni. Sebenarnya, komen yang macam tu bagi saya, komen yang mencipta 1001 alasan untuk tidak berusaha dalam mempertingkatkan tahap kewangan diri sendir. Dalam erti kata lain, ia membuat otak kita terus berhenti untuk berfikir demi meningkatkan kemajuan diri. Apa jawapan guru saya terhadap komen macam tu? Dalam Islam, nak “bahagia” itu sendiri perlu sempurnakan tanggungjawab keluarga. Nak sempurnakan tanggungjawab keluarga memerlukan sedikit kekayaan. Nak tunaikan rukun Islam Haji dan Zakat pun perlukan kekayaan. Apatah lagi nak bahagia bukan? Bila saya fikir-fikir… Continue reading

3 Langkah Praktikal Urus Duit Gaji Bagi Pasangan Muda Generasi Y

Tips-Urus-DuitGaji

  Masa baru-baru dapat gaji dulu, segala perbelanjaan saya tulis dalam apps. Bukan sahaja duit belanja (duit keluar), duit yang masuk dalam akaun pun saya tulis. Tapi, last sekali sekadar tulis apa yg dibelanja je, baru je masuk minggu kedua saya dan isteri mesti tertunggu-tunggu gaji seterusnya, disebabkan duit poket dah tinggal saki baki (baca syiling) Simpan sikit-sikit, lama-lama masih sikit. Macam ini tabung kami waktu mula-mula kerja dulu. Tak cukup duit untuk makan minum hujung bulan, simpanan 30% pada hari gaji, hujung bulan hanya tinggal 10%. Tinggal baki simpanan kepada 10% tu dah kira okey, silap-silap langsung simpanan tidak berbaki.… Continue reading

Cara Mudah Nak Beli Jongkong Emas ( & Dinar) Bagi Orang Tawau

beli-emas-tawau

Orang Tawau memang celik emas! Kenapa tidaknya, cuba lalu di kedai-kedai emas di bandar Tawau pada hari minggu, fullhouse. Hari Ahad lalu, sambil kami mencari barang dapur di bandar Tawau, saya dan isteri nak cari kedai emas yang tak ramai orang, untuk servay harga emas (sambil berborak dengan taukey kedai), tapi kami terpaksa batalkan plan tu, sebab semua kedai emas ramai orang. Alang-alang orang Tawau sudah ‘celik emas’, why not mereka simpan dinar atau jongkong emas berbanding barang kemas sebagai aset untuk masa depan anak-anak kerana dinar emas (atau jongkong) mempunyi potensi keuntungan lebih tinggi berbanding barang kemas. Okey, mungkin… Continue reading

4 Cara Mudah ‘Top Up Emas’ di Akaun GAP

Topup-GAP

Soalan paling biasa yang saya terima selepas kawan-kawan buat pembelian yang kali pertama, ” Hafiz, macam mana cara nak beli lagi emas melalui GAP? Kena bagitahu Hafiz lagi ke?”. Saya akan jawab, ” Nak yang free ke nak yang kena cas RM1?”, dan majoritinya mestila nak yang free, saya pun guna cara yang free selalunya. Ok, nak tambah pembelian emas melaui akaun emas GAP ada banyak cara, saya akan senaraikan semua caranya, tapi penerangan saya akan fokus dua yang paling mudah je. Antara cara yang boleh digunakan untuk tambah pembelian GAP setakat yang saya tahu : Buat pembayaran samaada di… Continue reading

4 Cara Beli Emas Public Gold – Pilih Yang Paling Selesa

Mudahnya beli emas Public Gold. Semuanya boleh uruskan sendiri 100%, tak perlu bergantung kepada “dealer”.  Dealer diperlukan  hanya untuk “guidence” semasa untuk mula je. Setakat saya mula simpan emas dari tahun 2011 sampai sekarang ni, saya rasa tak ada syarikat emas yang bersaing dengan Public Gold, yang ada hanya follower je. Nak beli jongkong emas (dan dinar) Public Gold ada banyak cara. Saya tinggal di Tawau, cawangan Public Gold terdekat hanya di Kota Kinabalu, jaraknya lebih 700km, tapi saya masih boleh konsisten simpan emas setiap bulan dengan menggunakan platform yang Public Gold sediakan. Kawan sekolah saya belajar dan bekerja di… Continue reading