HafizShafie.Com


Kewangan, Kehidupan, dan Kisah Hidup

Syukor Hashim FB Live

Pengalaman Mahaguru Emas Dengan Emas

February 27, 2021

By Mohamad Hafiz Shafie


0 shares

Siapa dah menonton FB Live Tuan Syukor Hashim semalam?

Kalau tak sempat tengok, boleh tengok disini, namu saya ada ringkaskan dalam artikel saya kali ini.

Mohamad Hafiz Shafie

Sebelum tu,

Bagi yang belum mengenali Tuan Syukor Hashim, beliau adalah dealer yang pertama dalam Public Gold sejak dari tahun 2008.

Beliau mengajar ilmu emas yang betul, tepat dan selamat sejak dari 13 tahun yang lalu, sebab itulah kami semua panggil beliau sebagai mahaguru emas.

Saya salah seorang anak murid beliau.

Tips Dari Mahaguru Emas Syukor Hashim

Semasa FB Live semalam,

Tuan Syukor Hashim berkongsi 4 tips mahal kepada semua. Haa. Sini, boleh baca satu per satu.

Tips 1: Bukan Emas, Tetapi Ilmu

RK Bukan Emas Tetapi Ilmu

Seperti yang Robert Kiyosaki bagitahu, ia bukan tentang emas atau perak, tetapi yang lebih penting ialah tentang ilmu.

Apa-apa pelaburan sekalipun, ia memberi risiko kepada orang yang tidak ada ilmu.

Buku yang patut anda baca untuk pandai pasal emas ialah buku yang tertulis "emas".

Salah satunya, buku dibawah ini.  

Buku Wang Emas

Jadi, anda yang sedang membaca artikel ini, saya ucapkan tahniah. Anda sudah mengurangkan risiko anda dalam membeli emas.

Teruskan membaca...=)

Tips 2 : Emas Dalam Al Quran

Ayat Al Quran Tentang Emas

Emas bukan sahaja bernilai di dunia, malah Allah SWT menjadikan emas sebagai bahan binaan dalam syurga.

Dengan kata lain,

Allah SWT mengiktiraf emas sebagai nilai yang sangat tinggi. Dan Allah jadikan manusia minat terhadap emas.

Sebab itu,

Apabila kita simpan emas, rasa sayang nak jual, dan rasa seronok untuk simpan, simpan dan simpan lagi.

Ia memang fitrah hidup.

Tips 3 : Kenapa Emas Berharga?

Kenapa Emas Berharga

Yang pertama, emas logam paling cantik di dunia. Warnanya kuning berkilauan.

Kemudian, emas sukar diperoleh

Nanti!

Dengar fakta dibawah ini.

Dalam 1tan bijih emas. Hanya ada 4gram-5gram (1 sudu kecil) emas sahaja.

1tan banyak mana?

Anda ambil botol air mineral yang 1litter. Cuba bayangkan, ada 1000 botol air mineral tadi di depan anda. Haa. Itulah 1tan. Dan hanya ada 5gram emas dari 1000000gram bijih. Fuhh. Susah nak dapat emas kan?

Emas hampir mustahil untuk dimusnahkan.

Emas adalah satu logam yang tak rosak. Masuk dalam laut pun tidak berkarat, masuk dalam longkang tidak busuk.

Kalian tahu nak musnahkan emas?

Bakar? Letak acid? Tak tahu kan?

Kalian tahu nak musnahkan duit not RM100? Senang sajakan? Ambil mancis, terus bakar. Dan selesai.

Jadi, nak simpan sebagai aset atau duit kertas? Mana yang lebih baik?

Tips 4 : Tukar Aset Kepada Aset

Harga Emas Jangka Panjang

Beli emas secara konsisten dalam jangka masa panjang. 

Anda akan untung 2 perkara :

1. Kenaikan Harga

2. Aset yang semakin bertambah

Betul ke? 

Ini kisah benar dari penyimpan emas dibawah bimbingan Tuan Syukor.

Kisah 1 Dinar Emas

Seperti seorang penyimpan emas Public Gold dibawah bimbingan Tuan Syukor.

Beliau konsisten setiap bulan menyimpan 1 Dinar. Dan akhir sekali, tukarkan semua Dinar tersebut, untuk dapatkan tanah.

Tips 4 : Faktor Penting Semasa Beli Emas

Faktor Terpenting Semasa Beli Emas

Ini 4 faktor penting sebelum anda beli emas.

Bukan hanya harga yang murah, tetapi perlu pastikan cirinya lengkap berpakej.

Kebiasaannya, waktu harga emas murah.

Kita susah nak beli emas disebabkan ketiadaan stock dan kita tidak boleh tempah dulu dengan harga yang semasa murah, terutamnya nak beli emas di bank.

Saya pernah terangkan secara terperinci di 5 Kritiria Emas Terbaik.

Emas yang kita beli, mestilah mudah nak beli dan mudah nak jual. Tidak ada syarat yang mengarut seperti perlu simpan resit. 

Ini semua bagi memastikan kita membeli emas dengan tenang dan selamat.

Emas Public Gold Kemek

Kalau emas Public Gold, emas calar, tergores. Semua tiada masalah untuk jual balik.

Anda juga boleh rujuk artikel kelebihan emas Public Gold sebentar lagi

Ambil Peluang Tawaran Menarik Sempena FB Live Semalam

Harga Emas

Entah suratan kebetulan

Semalam bermula harga emas jatuh! Di paras paling rendah untuk tahun 2021.

Maksudnya, anda berpeluang membeli barang yang mahal, dengan harga yang lebih murah!

Yang lagi best, ada promosi menarik!

New Customer

Bagi pembeli emas baru (belum ada PG Code), anda berpeluang untuk dapat percuma goldcard folder seperti di atas!

Caranya, anda boleh mula menyimpan emas minimum 1 Dinar.

Dinar EPP

Haa, dengan bajet sekitar RM105 sebulan pun boleh dapat 1 Dinar macam ni. Iaitu dengan cara Shariah Easy Payment Purchase.

PD Promotion

Anda beli emas, anda untung dari sudut kenaikan harga (long term) dan dari segi pertambahan aset.

Namun, jika anda seorang dealer, anda boleh dapat 10x lebih untung, dengan hanya berkongsi kebaikan menjadi penyimpan emas seperti kita. 

Saya ada berkongsi 7 kelebihan menjadi dealer Public Gold sebelum ini. Boleh baca juga selepas ini.

Best kan? Kita berkongsi je. Tak perlu jual emas pun.


Hafiz
Kota Bharu Kelantan
27 February 2021

PERHATIAN!

" Saya Perlukan Feedback Dari Anda, Sila Tinggalkan D Ruang Komen" - Hafiz

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Artikel Berkaitan

    April 4, 2021

    March 3, 2021

    November 26, 2020

    November 26, 2020

    February 7, 2020

    June 4, 2019

    PERCUMA!

    Dapatkan Update Terkini Dari Blog Saya 

    >

    Nak Update Tips Kewangan, Bisnes & Emas Setiap Hari? Saya aktif beri valuable content di Telegram. Free of Charge