Hafiz Shafie


Emas, Kewangan, dan Kehidupan

Cara Beli Emas Public Gold

Cara Beli Emas Public Gold (2021)

July 14, 2017

By Hafiz Shafie


Mudahnya cara beli emas Public Gold.

Semuanya boleh uruskan sendiri 100%. Ya, anda boleh order sendiri je. Tak perlu bergantung kepada "dealer" pun.

Dealer diperlukan  hanya untuk "guidence" semasa untuk mula je.

PERHATIAN! Untuk mempercepatkan process anda faham tentang cara untuk beli emas Public Gold. Tekan ISI KANDUNGAN ARTIKEL di atas.

Pengalaman Saya Simpan Emas Public Gold

Setakat saya mula simpan emas dari tahun 2011 sampai sekarang ni, saya rasa tak ada syarikat emas yang bersaing dengan Public Gold sekarang, yang ada hanya follower je.

Nak beli jongkong emas (dan dinar) Public Gold ada banyak cara.

Jauh dari cawangan pun boleh simpan emas Public Gold

Saya tinggal di Tawau (2014 -2019).

Cawangan Public Gold terdekat hanya di Kota Kinabalu. Jaraknya lebih 700km, tapi saya masih boleh konsisten simpan emas setiap bulan dengan menggunakan platform yang Public Gold sediakan.

Kawan sekolah saya belajar dan bekerja di Jepun. Beribu batu dari Malaysia

Sahabat sekolah saya, belajar dan bekerja di negara Jepun. Jauh beribu batu dari Malaysia. Boleh simpan emas Public Gold.

Beliau boleh beli emas Public Gold. Pendek kata, duduk mana-mana di dunia ni, asalkan ada internet, boleh beli emas Public Gold 24jam sehari dengan mudah.

Okey, ni saya kongsikan 4 cara mudah beli emas Public Gold, setiap orang lain situasi, perlukan lain caranya, pilihlah cara mana yang paling selesa.

Sebagai guideline, anda boleh juga baca artikel cara mula pelaburan emas Public Gold Malaysia terlebih dahulu.

Cara Beli Emas Public Gold

Cara Beli Emas Public Gold

Cara (1) - Order Emas Secara Online dan Dapatkan Emas.

Cara ini dipanggil Outright Purchase. Order dan lock harga secara online, samaada buat bayaran penuh atau bayaran secara ansuran EPP, dan dapatkan emas.

Untuk dapatkan emas yang anda order, ada 2 pilihan :

1. Ambil di branch.

2. Mohon Public Gold pos emas ke rumah (Maksimum 21.25gram dalam 1 bungkusan

Jadi, bagaimana caranya? Ikuti langkah dibawah ini :

Langkah (1) - Daftar Untuk Dapatkan PG Code

Jika belum ada PG Code (belum pernah membuat belian emas Public Gold sebelum ini), sila daftar terlebih dahulu. Tekan butang merah di atas.

Pastikan tick pada butang generate PG Code. 

Selepas dapat PG Code, kita perlu membuat order dalam masa 24jam, untuk elakkan akaun kena freeze. Jadi, kalau belum ready, jangan register lagi.

Langkah (2) - Buat Order Emas

Setelah selesai mendaftar, terus buat order emas yang anda nak. Saya sediakan SOP cara order dan lock harga emas Public Gold dibawah.

Yang diatas ini SOP dalam format video. 

Nak mudah, anda rujuk SOP order emas Public Gold di sini (Cara Order Emas Public Gold)

Langkah (3) - Buat Bayaran Emas

Selesai sahaja order emas pada Langah (2), sepatutnya memang sudah ada butang untuk buat payment.

Namun, jika kita terkeluar dari sistem order tadi. Kita boleh masuk semula dan buat bayaran.

Caranya :

Login > My Order > CSO Number > Buat Payment

Langkah (4) - Dapatkan Emas

(4.1) - Ambil Emas di Branch

Sebaik selesai sahaja bayaran penuh (Full payment atau EPP). Ikuti langkah (4).

Jika kita order item emas yang melebih 20gram atau 5 Dinar, kita memang wajib ambil emas tu di mana-mana branch seluruh Malaysia.

Untuk ambil emas di branch, comfirkan dulu stock emas yang kita order sudah ready ke belum. Kalau belum ready, minta staff reservekan emas untuk kita.

Ini senarai nombor telefon 17 cawangan Public Gold seluruh Malaysia.

Whatsapp terlebih dahulu untuk comfirkan stock, jika tiada respond, baru call.

Kemudian, bila dah comfirm. Terus buat temujanji di (booking apointment). Rujuk video diatas untuk booking appointment.

(4.2) - Pos Emas Ke Rumah  (GIT)

Jika order kurang dari tersebut. Kita ada pilihan samada untuk nak ambil di branch atau boleh request untuk Public Gold pos emas tu ke rumah atau pejabat, yang dipanggil  Gold In Transit (GIT).

Tapi saya prefer pos berdasarkan situasi semasa Pandemik Covid 19 sekarang.

Jadi, caranya ialah, kita perlu beritahu (Nombor order yang CSOxxx) kepada staff branch untuk mereka buatkan shipping ID untuk kita. 

Kemudian, buat pembayaran emas seperti di SOP Gold In Transit.

Cara (2) - Akaun Emas Fizikal GAP

Jika kalian ada bajet kurang dari RM1000, atau suka menabung 1gram 1bulan, saya recomend guna kaedah akaun emas fizikal GAP ini.

Jadi, bagaimana caranya? Baiklah, ikuti langkah mudah ini :

Langkah (1) - Dapatkan PG Code

Tekan butang di atas untuk daftar PG Code. Pastikan tick pada kotak yang tertulis generate PG Code.

Sebaik sahaja anda dapat PG Code, anda perlu membuat first purchase minimum RM100 dalam masa 24jam. Jika tidak, akaun anda automatik akan freeze. Jadi, jika belum bersedia, jangan daftar lagi.

Langkah (2) - Buat Bayaran Pertama

Sebaik sahaja kita dapat PG Code (tunggu sekejap dalam masa 15 minit), terus buat bayaran pertama. Rujuk video dibawah.

Saya sangat galakkan kalian guna kaedah pembayara FPX seperti dalam video ini, ia mempercepatkan process baki akaun kita dari status processing masuk ke available balance.

FPX GAP Payment

Sebaik buat bayaran,

Tunggu dalam 24jam (jika guna FPX) untuk jumlah gram emas kita bertambah, atau dalam masa 48jam, jika guna kaedah manual payment.

Langkah (3) - Keluarkan Emas

Baiklah, keluarkan emas dari akaun emas GAP ini cuma pilihan. Kalau nak simpan je emas kita dalam akaun, tiada masalah.

Sekarang cukup mudah, nak keluarkan emas dari akaun GAP, boleh follow video tutorial yang saya share dibawah ini.

Pastikan jumlah gram emas dalam akaun kita, ada baki minimum 1gram sebaik sahaja keluarkan emas untuk pastikan akaun emas GAP kita kekal aktif.

Saya juga ada sediakan SOP Keluarkan Emas Dari GAP Secara Online.

Cara Beli Emas Public Gold Yang Mana Paling Selesa?

Jadi, cara mana yang anda lebih selesa? Sesuai dengan bajet?

Ikut sahaja langkah yang saya sediakan tadi. Jika perlu apa-apa bantuan, terus hubungi saya. Tekan butang dibawah.

Masih ada apa-apa persoalan? Boleh juga tinggalkan sedikit komen!

Semoga bermanfaat.

Hafiz
Kota Bharu, Kelantan
18 Februari 2021
7 Rejab 1442H

Dapat sesuatu dari artikel ini? Boleh share dan komen di ruang di bawah!

  • […] Setakat pengalaman saya simpan emas Public Gold sejak dari 2011, simpan emas fizikal melalui akaun emas fizikal Gold Accumulation Program (GAP) adalah cara paling mudah dan boleh dapat emas 1 gram yang paling murah di Malaysia malah ia sudah pendapat pensijilan patuh shariah. GAP Public Gold baru diwujudkan pada tahun 2014, sebelum tu nak beli emas, semuanya dengan cara biasa seperti yang saya berkongsi sebelum ini, 4 cara beli emas Public Gold. […]

  • Salam En Hafiz, untuk belian emas kaedah GAP. Ada tempoh masa tak kita boleh simpan dalam akaun.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Artikel Berkaitan

    >