HafizShafie.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

introducer Public Gold

4 Cara Beli Emas Public Gold (2020)

July 14, 2017

By Mohamad Hafiz Shafie


0 shares

[Klik Icon]. Dapatkan info terkini tentang emas dan kewangan.

Emas-public-gold-2017-

Mudahnya cara beli emas Public Gold.

Semuanya boleh uruskan sendiri 100%, tak perlu bergantung kepada “dealer”.

Dealer diperlukan  hanya untuk “guidence” semasa untuk mula je. Setakat saya mula simpan emas dari tahun 2011 sampai sekarang ni, saya rasa tak ada syarikat emas yang bersaing dengan Public Gold, yang ada hanya follower je.

Nak beli jongkong emas (dan dinar) Public Gold ada banyak cara.

Saya tinggal di Tawau (2014 -2019), cawangan Public Gold terdekat hanya di Kota Kinabalu, jaraknya lebih 700km, tapi saya masih boleh konsisten simpan emas setiap bulan dengan menggunakan platform yang Public Gold sediakan.

Kawan sekolah saya belajar dan bekerja di Jepun, pun boleh beli emas Public Gold. Pendek kata, duduk mana-mana di dunia ni, asalkan ada internet, boleh beli emas Public Gold 24jam sehari dengan mudah.

Okey, ni saya kongsikan 4 cara mudah beli emas Public Gold, setiap orang lain situasi, perlukan lain caranya, pilihlah cara mana yang paling selesa.

Cara Beli Emas Public Gold

(1) Cash and Carry

Ada orang tak suka buat urusan secara online.

Kebanyakan yang saya jumpa, pembeli emas yang sudah berumur lebih suka beli secara cash and carry.

Jadi, bila disituasi macam ni, saya bagitau mereka ” Pergi je mana-mana cawangan Public Gold yang berdekatan, bawak cash secukupnya, bagi duit dan dapat emas”

Waktu di cawangan, staff akan tanya ‘ Siapa Introducer atau Kod PG Introducer?’.

Jadi, bagitahu Kod PG saya Mohamad Hafiz bin Shafie PG00054635 untuk mendapat bimbingan dari saya selepas buat pembelian.

Kaedah pembelian emas ni sama macam beli emas di kedai emas.

Tips dari saya untuk kaedah ini :

Sebelum datang branch, call dulu branch yang kita nak pergi tu untuk tahu, available tak stock yang kita nak tu.

Kalau belum available, staff PG akan lock (atau reserve) stock yang kita nak, nanti dah sampai di branch, staff PG akan call dan kita boleh ke branch untuk ambil emas tu tadi.

(2) Order Online 

Pengalaman-ambil- emas-di- Pos Arrahnu - TawauSaya dah kongsi pengalaman saya di facebook, ambil emas di Pos Arrahnu Tawau pada January 2017

Ni cara seterusnya, bagi yang lebih selesa cara online, saya syorkan guna cara ni

“Order secara online di website Public Gold, dan datang mana-mana cawanga Public Gold (atau boleh request HQ Public Gold untuk pos sampai rumah anda”

Cara ni sangat sesuai bagi orang macam saya, tinggal di Tawau, jauh dari cawangan.

Inilah antara cara terbaik untuk beli emas bagi orang Tawau.

Nak tahu cara order emas Public Gold secara online, boleh download tutorial yang saya sediakan di link ni –> Tutorial Beli Emas Public Gold

Tips dari saya untuk kaedah ini :

Untuk kaedah order online ni, nak suruh dealer yang buatkan juga boleh, dealer tolong submit order je, lepastu segala urusan bayar dan ambil emas, kita buat sendiri.

Untuk pembelian pertama, apa yang dealer perlukan ialah :

#1 Nama, #2 Email, #3 No Fon, dan #4 No IC #Pekerjaan

Wassap terus saya di www.wassap.my/60145005090/nakbeliemas

Kemudian bagitau dealer (atau saya) item emas apa yang nak.

Atau

Boleh bagitahu berapa bajet untuk beli emas, nanti dealer boleh recomended cara mana yang sesuai.

Saya juga seorang dealer Public Gold yang aktif, kalau nak suruh saya buatkan, wassap saya di +6014-500 5090 atau klik –> Wassap Hafiz

(3) Ansuran Patuh Syariah (EPP) – Kutu Emas

Antara item yang sesuai untuk beli cara EPPAntara item yang sesuai untuk beli cara EPP

Beli emas secara ansuran yang patuh shariah.

4 kali bayar atau 10 kali bayar (bagi item RM5k ke atas). Habis bayar baru datang collect emas (boleh request PG HQ pos). Ini cara terbaik beli emas pada masa depan pada harga hari ni.

Info lanjut tentang Easy Payment Purchase Public Gold, KLIK DISINI.

Tips ringkas dari saya untuk kaedah ini :

Cara paling mudah untuk beli emas EPP ialah, call cawangan Public Gold yang kita nak ambil emas tu, bagitau staff untuk tolong lockkan apa item yang kita mahu, staff akan minta maklumat peribadi kita dan Kod PG Introducer.

Seperti biasa bagitahu staff Kod PG saya Mohamad Hafiz b Shafie PG00054635 kalau nak dapat bimbingan dari saya selepas buat pembelian atau nak minta saya bantu follow up dengan staff selepas buat ‘booking’.

(4) Akaun Emas Fizikal GAP

GAPHarga emas GAP, boleh cek di www.publicgold.com.my

Ada kawan saya yang nak simpan emas sikit-sikit  setiap bulan, tapi takut nak simpan emas sendiri dirumah.

Kalau yang kes macam ni, satu cara je saya recomend, ” Beli emas melalui akaun emas fizikal GAP Public Gold “. Ini lah cara paling mudah kalau nak simpan emas 1gram 1bulan macam saya, tapi risau nak simpan sendiri.

Selain itu, bagi item 1gram, 1/2 Dinar dan 5gram.

Ia lebih sesuai beli cara GAP.

Saya ada satu cerita, ada juga seorang Cikgu yang saya jumpa di Pos Arrahnu Tawau, setiap bulan dia beli emas di sana at least 1gram.

Saya perkenalkan pada beliau ” Kalau Cikgu nak jimat beli emas 1gram, Cikgu beli dan simpan emas melalui akaun emas GAP“.

Saya minta no fon, dan terus saya share Nota Emas GAP, esok lusa terus mahu beli dengan GAP, dengan cara GAP kita boleh dapat emas 1gram yang sama, tapi dengan harga yang jauh lebih murah.

[Tips] Download Nota Emas GAP kalau nak tahu lebih lanjut.

Pilih Yang Mana Paling Selesa

Saya tinggal di Tawau (2014-2019), cawangan terdekat hanya di KK (700km dari Tawau), jadi saya lebih suka beli emas dengan cara akaun emas GAP kerana, bila saya pergi KK, saya boleh ambil emas saya, bila saya ada urusan di mana-mana seluruh Msia, saya boleh ambil emas saya, bila saya balik kampung saya di Pasir Mas, Kelantan, saya boleh ambil emas di Kota Bharu.

Mudah ke senang beli emas cara GAP? HEHE

Ikut situasi saya, saya dengan GAP lah cara paling selesa. Korang pulak macam mana? Apa yang penting, ikut situasi masing-masing.

Hafiz Shafie
Tawau, Sabah
15 Julai 2017

Artikel ini di update pada 25 Julai 2020

  • […] Setakat pengalaman saya simpan emas Public Gold sejak dari 2011, simpan emas fizikal melalui akaun emas fizikal Gold Accumulation Program (GAP) adalah cara paling mudah dan boleh dapat emas 1 gram yang paling murah di Malaysia malah ia sudah pendapat pensijilan patuh shariah. GAP Public Gold baru diwujudkan pada tahun 2014, sebelum tu nak beli emas, semuanya dengan cara biasa seperti yang saya berkongsi sebelum ini, 4 cara beli emas Public Gold. […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Mohamad Hafiz Shafie

    Tentang Saya

    Saya Hafiz, dealer Public Gold yang aktif sejak dari tahun 2016. Mentee kepada En Mohd Zulkifli, penulis buku Wang Emas dan Misi Bebas Hutang. 


    Selamat datang ke blog saya. Jika tuan perlukan bimbingan untuk menyimpan emas, boleh terus hubungi saya.

    Dapatkan Bimbingan Sebagai Penyimpan Emas

    >

    PERHATIAN! - Saya kongsi ilmu cara memanfaatkan emas dalam kewangan. Join Telegram rasmi saya di SINI