Cara Buka Akaun Emas Public Gold

Akaun emas Public Gold GAP

Senangnya bila dah buka akaun Public Gold!

Setakat pengalaman saya menjadi penyimpan emas (jenama Public Gold) sejak dari 2011, simpan emas fizikal melalui akaun emas fizikal Gold Accumulation Program (GAP) adalah cara paling mudah dan murah di Malaysia.

Lagi-lagi bagi orang yang bergaji kecil macam saya, dengan GAP saya mampu dapatkan jongkong emas 1gram dengan harga termurah di Malaysia setakat ini.

Gold Accumulation Program (GAP)

Semasa pensijilan GAP Patuh shariah

Ini saya bersama Dr Mohd Daud Bakar, penasihat shariah syarikat emas Public Gold. Alang-alang dah datang seminar, terus grab peluang untuk beli buku beliau

Alhamdulillah, GAP pula sudah pendapat pensijilan patuh shariah pada November 2017, oleh Amanie Advisor yang diketuai oleh Dato Dr Mohd Daud Bakar yang merupakan penasihat shariah Bank Negara Malaysia.

Boleh tengok sijil shariah GAP dekat SINI.

GAP Public Gold baru diwujudkan pada tahun 2014, sebelum saya buka akaun Public Gold GAP ini, semua pembelian emas dengan cara biasa je.

Disaat saya menulis artikel ni, saya tak jumpa lagi kaedah lain untuk simpan emas semudah ni.

Nak mudah faham lebih mendalam tentang GAP, boleh download jer Ebook percuma tentang GAP yang saya kongsi ini dekat link [Klik] –> Nota Akaun Emas GAP

Antara Keistimewaan GAP

Kelebihan akaun emas Public Gold

Secara ringkasnya dengan kaedah GAP, kita boleh beli, simpan dan keluarkan emas fizikal dengan jumlah minimum 1gram.

Antara keistimewaan GAP Public Gold (PG) adalah:

  1. Modal pembelian sekecil 1gram atau RM100
  2. Simpan emas secara percuma, tanpa had masa dan kuantiti.
  3. Boleh keluarkan emas fizikal dari mana-mana 18 cawangan PG.
  4. Boleh beli dan jual secara online sahaja.
  5. Harga emas 1 gram yang berketulinan 999 paling murah di Malaysia dengan status LBMA.

Cara Membuka Akaun Emas Fizikal GAP

Langkah (1) - Buat Pembayaran

Contoh harga emas Public Gold dengan akaun emas

Harga emas GAP, boleh cek di www.publicgold.com.my

Untuk buka akaun emas Public Gold,

Masukkan (atau online transfer) duit mengikut harga per gram seperti di berikut ke akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd, rujuk harga emas semasa dulu di www.publicgold.com.my

Maybank  : 5571 3923 8048 atau Public Bank : 3167 52 0833

Jika harga per gram RM187, masukkan duit cukup-cukup, jangan kurang atau jangan lebih supaya jumlah gram dalam GAP Statement nanti genap 1gram, tiada lagi titik perpuluhan. Contohnya, kalau nak beli 3 gram, masukkan RM561( RM187 x 3).

 

Langkah (2)- Hantar Maklumat

Maklumat untuk buka akaun emas

Maklumat Pembayaran

Hantar (Wassap) maklumat ke nombor telefon +6017-486 6916 (Public Gold bahagian GAP). Maklumat yang diperlukan ialah:

  1. Nama Penuh
  2. No IC atau Passport
  3. Email
  4. No Fon
  5. Maklumat Pembayaran (Jumlah, Tarikh & Masa)
  6. Introducer (PG00054635, Mohamad Hafiz b Shafie), letak nama introducer anda. Jika belum ada introducer, boleh letak nama dan nama saya. Saya juga introducer yang aktif sejak tahun 2015.

Boleh ikut ‘format’ seperti gambar di atas dan ‘snap’ sekali bukti pembayaran.

 

Langkah (3)- Login Website

Akaun emas Public Gold di portal

Public Gold akan emailkan username password untuk login website dan cek GAP statement dalam masa 2 hari bekerja.

Biasanya, sebagai permulaan, Public Gold mengunakan 12 digit IC sebagai ‘password’. Perkara pertama perlu cek ialah, pastikan gram emas yang dibeli sama seperti ada dalam akaun GAP.

Hubungi saya segera jika belum dapat apa-apa maklum balas dari Public Gold selepas 2 hari bekerja, untuk saya follow up balik dengan Public Gold.

 

Langkah (4)- Ambil Emas

Gold Premium Public Gold

(4.1) Ambil Emas Di Cawangan Public Gold

Kalau nak keluarkan emas tu dari akaun emas fizikal GAP, datang je ke mana-mana cawangan Public Gold di seluruh Malaysia, dengan membawa IC dan wang secukupnya untuk membayar cas gold premium.

Kita hanya perlu bayar cas tersebut seperti jadual di atas untuk mendapatkan item emas yang dipilih.

Cas gold premium dikenakan ikut item ye, bukan ikut per gram. 

Untuk lebih mudah, call dulu office Public Gold (no telefon office Public Gold) sebelum datang untuk ambil emas supaya staff Public Gold boleh prepare awal-awal item yang anda mahu.

 

(4.2) Gold In Transit GIT - Terima Emas Di Rumah

GIT Public Gold GAP

GIT bahasa mudahnya, Public Gold pos emas terus ke rumah atau pejabat kita.

Sekarang ni, kalau tak nak habiskan minyak kereta untuk pergi ambil emas di cawangan Public Gold, kita boleh request untuk Public Gold poskan emas tu ke pintu rumah.

Cuma ada kos pengeposan tambahan.

Maksudnya, boleh request dengan staff Public Gold dan mereka akan pos dengan berinsurance. Jadi, tak perlu risau emas tu hilang dalam perjalanan. Rujuk SOP GIT untuk keluarkan emas GAP dan Pos ke rumah.

InsyaAllah, process untuk Public Gold hantar emas tu ke rumah hanya boleh klik-klik dekat website sahaja.

Kaedah ini saya sangat recomend bagi penyimpan-penyimpan emas yang berada jauh dari branch Public Gold, seperti saya iaitu di Tawau.

Sebarang permasaalahan berkaitan GAP Public Gold, boleh hubungi saya (wassap/call/sms) di +6014 500 5090. InsyaAllah saya boleh bantu setakat apa yang saya tahu.

Cara Lain Lebih Mudah Untuk Buka Akaun GAP Public Gold

Kalau rasa blurr sangat ikut step yang saya kongsikan tadi, saya boleh tolong daftarkan untuk anda.

Wassap saja (1) Nama, (2) Email, (3) No Fon, (4) No IC & (5) Bukti Pembayaran ke akaun Public Gold seperti di atas.

InsyaAllah saya boleh bantu untuk anda buka akaun emas GAP dengan segera.

Wallahua’lam

Hafiz
Tawau, Sabah
12 October 2017

Artikel ini dikemaskini pada 27 December 2019

Mohamad Hafiz Shafie

Saya dealer Public Gold yang aktif. Saya memberi nasihat tentang simpanan dan pelaburan emas yang betul tepat dan selamat.

View all posts by Mohamad Hafiz Shafie →
%d bloggers like this: