HafizShafie.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

Cara Buka Akaun Emas Public Gold (2020)

By Mohamad Hafiz Shafie

October 11, 2017


[Klik Icon]. Dapatkan info terkini tentang emas dan kewangan.

Akaun emas Public Gold GAP

Senangnya cara nak buka akaun emas Public Gold!

Setakat pengalaman saya menjadi penyimpan emas (jenama Public Gold) sejak dari 2011, simpan emas fizikal melalui akaun emas fizikal Gold Accumulation Program (GAP) adalah cara paling mudah dan murah di Malaysia.

Lagi-lagi bagi orang yang bergaji kecil macam saya, dengan GAP saya mampu dapatkan jongkong emas 1gram dengan harga termurah di Malaysia setakat ini.

Akaun Emas Public Gold GAP

Semasa pensijilan GAP Patuh shariah

Ini saya bersama Dr Mohd Daud Bakar, penasihat shariah syarikat emas Public Gold. Alang-alang dah datang seminar, terus grab peluang untuk beli buku beliau

Alhamdulillah, GAP pula sudah pendapat pensijilan patuh shariah pada November 2017, oleh Amanie Advisor yang diketuai oleh Dato Dr Mohd Daud Bakar yang merupakan penasihat shariah Bank Negara Malaysia.

Boleh tengok sijil shariah GAP dekat SINI.

GAP Public Gold baru diwujudkan pada tahun 2014, sebelum saya buka akaun Public Gold GAP ini, semua pembelian emas dengan cara biasa je.

Disaat saya menulis artikel ni, saya tak jumpa lagi kaedah lain untuk simpan emas semudah ni.

Nak mudah faham lebih mendalam tentang GAP, boleh download jer Ebook percuma tentang GAP yang saya kongsi ini dekat link [Klik] –> Nota Akaun Emas GAP

Keistimewaan Akaun Emas GAP

Kelebihan akaun emas Public Gold

Secara ringkasnya dengan kaedah GAP, kita boleh beli, simpan dan keluarkan emas fizikal dengan jumlah minimum 1gram.

Antara keistimewaan GAP Public Gold (PG) adalah:

  1. Modal pembelian sekecil 1gram atau RM100
  2. Simpan emas secara percuma, tanpa had masa dan kuantiti.
  3. Boleh keluarkan emas fizikal dari mana-mana 18 cawangan PG.
  4. Boleh beli dan jual secara online sahaja.
  5. Harga emas 1 gram yang berketulinan 999 paling murah di Malaysia dengan status LBMA.

Cara Membuka Akaun Emas Fizikal GAP

Langkah (1) - Saya Daftarkan Percuma

buka akaun emas gap

Bermula tahun 2020, dealer Public Gold diberikan kebenaran untuk daftarkan sendiri pelanggan baru yang ingin membuka akaun emas fizikal GAP.

Jadi apa maklumat yang saya perlukan ialah :

Nama :

Email:

No Fon:

No IC:

Pekerjaan:

[Klik Icon Whatsapp] Untuk beri maklumat kepada saya, untuk saya bantu buka akaun GAP

Selepas saya berjaya buka akaun emas GAP untuk anda, anda akan menerima PG Code dan Password dari Public Gold melaui email.

Saya akan bagi link untuk anda login akaun emas anda.

Langkah (2) - Buat Pembayaran 

bayaran GAP

Selepas terima email, anda perlu buat bayaran pembayaran dalam masa 24jam. Jika tidak, sistem PG akan automatic freezkan account anda.

Untuk buat pembayaran : Login ke website Public Gold (My GAP > Purchase)

Username : PG00XXXXXX (rujuk email), Password : No IC

Masukkan (atau online transfer) duit minimum RM100 ke :

Maybank  : 5571 3923 8048 atau Public Bank : 3167 52 0833

kemudian upload resit pembayaran ke dalam akaun emas GAP anda.

Nak mudah, anda terus guna sahaja FPX 

Langkah (3) - Cek Baki Akaun

Akaun emas Public Gold di portal

Public Gold akan verify anda punya payment dalam masa 2 hari bekerja, cek balik baki akaun anda, jika ada apa-apa masalah, terus inform saya untuk bantuan segera.

Langkah (4) - Datang Ambil Emas 

Gold Premium Public Gold

(4.1) Ambil Emas Di Cawangan Public Gold

Kalau nak keluarkan emas tu dari akaun emas fizikal GAP (tak wajib keluarkan), datang je ke mana-mana cawangan Public Gold di seluruh Malaysia, dengan membawa IC dan wang secukupnya untuk membayar cas gold premium.

Kita hanya perlu bayar cas tersebut seperti jadual di atas untuk mendapatkan item emas yang dipilih.

Cas gold premium dikenakan ikut item ye, bukan ikut per gram. 

Untuk lebih mudah, call dulu office Public Gold (no telefon office Public Gold) sebelum datang untuk ambil emas supaya staff Public Gold boleh prepare awal-awal item yang anda mahu.

 

(4.2) Gold In Transit GIT - Terima Emas Di Rumah

GIT Public Gold GAP

GIT bahasa mudahnya, Public Gold pos emas terus ke rumah atau pejabat kita.

Sekarang ni, kalau tak nak habiskan minyak kereta untuk pergi ambil emas di cawangan Public Gold, kita boleh request untuk Public Gold poskan emas tu ke pintu rumah.

Cuma ada kos pengeposan tambahan.

Maksudnya, boleh request dengan staff Public Gold dan mereka akan pos dengan berinsurance. Jadi, tak perlu risau emas tu hilang dalam perjalanan. Rujuk SOP GIT untuk keluarkan emas GAP dan Pos ke rumah.

Kaedah ini saya sangat recomend bagi penyimpan-penyimpan emas yang berada jauh dari branch Public Gold, seperti saya iaitu di Tawau.

Sebarang permasaalahan berkaitan GAP Public Gold, boleh hubungi saya (wassap/call/sms) di +6014 500 5090. InsyaAllah saya boleh bantu setakat apa yang saya tahu.

Hafiz
Tawau, Sabah
12 October 2017

Artikel ini dikemaskini pada 25 Julai 2020

Mohamad Hafiz Shafie

About the author

Saya dealer Public Gold yang aktif. Saya memberi nasihat tentang simpanan dan pelaburan emas yang betul tepat dan selamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dapatkan Bimbingan Sebagai Penyimpan Emas